Az elmúlt években, kiváltképp az orosz-ukrán háború kitörése után a Paksi atomerőmű bővítése volt a hazai kormányzat egyik legtöbb vitát kiváltó beruházása. 

Sajtóértesülések szerint a magyar állami szereplők körében is megkérdőjeleződött, hogy az orosz Roszatom be tudja-e fejezni Paks II. munkálatait. A Direkt36 információi alapján a bővítésért felelős állami szereplők körében megfogalmazódott az oroszok lassú kiszorításának az ötlete.

A portál úgy értesült: a paksi projektcég vezérkara a francia Framatome vállatot bízta volna meg egy úgynevezett „Paks III.” projekt elindításával, feltehetően nem paksi helyszínen.

Az ötletet még Lantos Csaba energiaügyi miniszter is támogatta, de mivel a miniszterelnök ragaszkodott a Roszatomhoz, ezért elvetették az ezt felváltó francia beruházás tervét. 

A Direkt36 szerint a paksi erőmű üzemanyag-szállítása kapcsán is felmerült az oroszoktól való függetlenedés igénye. Több ország, ahol a miénkhez hasonló típusú reaktor van, az amerikai Westinghouse céggel szerződött az üzemanyag-ellátásról. 

A tényfeltárólap úgy tudja: magyar részről is elindult egy ilyen irányú tapogatózás, de a hazai kormánynak a Biden-adminisztrációval fennálló rossz viszonya miatt meghiúsult az átállás.

Itt is felmerülhetett a Framatome-mal való együttműködés ötlete, pedig a francia vállalat jelenleg nem használ a Paks I. működtetéséhez szükséges üzemanyagot. 

Gigantikus gödör tárul elénk Pakson, jött egy dátum az új erőműről

Előbb-utóbb a nukleáris szakmának nemcsak Magyarországon, hanem uniós szinten is választ kell találnia a szakmai utánpótlás kinevelésére, de a magyar cégek lépéselőnyben vannak – vélekedett az Economxnak adott interjúban a Paks II. Zrt. elnök-vezérigazgatója.