Egy friss kormányrendelet ismét szélesebb körben teszi lehetővé a személyes jelenléti oktatást és vizsgáztatást a felsőoktatási intézményekben. A rektorok dönthetnek az oktatás digitális, hibrid vagy személyes formájáról, a hallgatók gyakorlati képzésének, jelenlétet igénylő egyéb tudásmérésének módjáról - közölte a felsőoktatásért felelős Innovációs és Technológiai Minisztérium.

Az egyetemek vezetői az elmúlt hónapokban csak kezdeményezhették az intézménylátogatási tilalom alóli felmentést az ágazati irányító miniszternél. Május 10-től saját hatáskörben rendelkezhetnek a szorgalmi időszak utolsó hetében és a vizsgaidőszakban követendő gyakorlatukról.

"Az intézményektől természetesen elvárjuk, hogy hiánytalanul betartsák és betartassák az alapvető védelmi intézkedéseket. A felsőoktatásról szóló törvény szerint a félév öt hónapból, a tanév tíz hónapból áll. A korábban kihirdetett átmeneti szabályozás lehetőséget teremtett a járványhelyzet miatt tavasszal elmaradó fontos gyakorlati elemek pótlására a képzések nyári meghosszabbításával - hangsúlyozta Bódis József felsőoktatásért, innovációért és szakképzésért felelős államtitkár.

Az egyetemi polgárok maguk is hozzájárulhatnak a biztonságos képzéshez, vizsgákhoz, ha felveszik az oltást - véli a tárca. Az orvos- és egészségtudományi szakokon jelenleg is kimagasló a védettek aránya. A Semmelweis Egyetem munkatársai, védekezésben részt vevő hallgatói közül szinte már mindenki megkapta az oltást, vagy átesett a fertőzésen - olvasható a közleményben.