Elkezdte kiküldeni a NAV a gépjárműadóról szóló értesítéseket. A korábbi években ezt az önkormányzatok tették meg, ám a járvány miatt tavaly óta be kell tenniük az innen befolyt bevételüket a járványkezelési alapba.

A NAV által küldött levelek szerint a gépjárműadó első részletét a korábbi években megszokott március 15. helyett idén elég április 15-éig befizetni, a második részletet pedig szeptember 15-éig kell leróni. Lehet fizetni postai csekken vagy banki átutalással is, illetve az ügyfélszolgálatokon bankkártyával.

Ami érdekes, hogy a határozatokban szereplő összeget a NAV a postai csekkeken felkerekítette. Korábban az önkormányzatok fillérre pontosan annyi adót szedtek be, mint amennyit a határozat megállapított, a NAV viszont a sárga csekkekre nagyobb összeget írt.

A határozat szerint a gépjárműadó éves összegét ezer forintra kerekítve kell ugyanis megfizetni, így az első félévi és a második félévi adó összege az ezer forintra kerekített összeg fele - írják a határozatban. Lesznek autósok, akiknél lefele, lesznek, akiknél felfelé kerekítenek.