Az év első hónapjában közel 4,9 ezer új személygépkocsit helyeztek forgalomba Magyarországon, ami bő 11 százalékkal múlja felül az egy évvel korábbit - közölte a friss adatokat a Datahouse. A márkák rangsorát fej fej mellett a Skoda, Opel, Ford hármas vezeti, 12 százalék körüli piacrészesedésekkel, majd a Suzuki és a VW következik. Érdekes - bár egyhavi adatból nem érdemes túlzottan sok következtetést levonni -, hogy a Mercedes úgy került be a top 10-be (7. hely, 4,1 százalékos piacrészesedés), hogy 199 darabra került rendszám a tavaly januári 72 után. A csillagos márka ezzel a Daciát is megelőzte, ami vélhetően a rendőrségi járműbeszerzés hatásának tudható be.

A kishaszonjármű-piacon - amire szintén hathatott a rendőrségi tender - ennél is nagyobb, 55,6 százalékos növekedést hozott a január. Összesen 874 kocsira került magyar rendszám. Itt toronymagasan a Ford vitte a prímet, a piac bő negyedét birtokolva.

A nagy haszonjárművek piaca felemásan alakult: a jobbára belföldön használt teherautókból 45 százalékkal kevesebb, 53 talált gazdára, míg a külföldi fuvaroknál alkalmazott vontatókból harmadával többet, 422 darabot helyeztek forgalomba.

A járműeladások növekedésében fontos szerepe van a lízingtársaságoknak, az új személy- és kisteherautók közel 40 százaléka lízingkonstrukciók keretében kel el - kommentálta az adatokat Lévai Gábor, a Magyar Lízingszövetség főtitkára. Hozzátette: a haszonjárműveknél bekövetkezett növekedésben kulcsfontosságú a Magyar Nemzeti Bank növekedési hitelprogramja (nhp), amelynek segítségével nagyon sok vállalkozás szerzett be új járművet. Lévai azt is elmondta, a januári adatok arra utalnak, hogy továbbra is élénkülőben van a járműpiac, ez pedig a lízingpiac gyarapodásához is hozzájárul. A jövőben a gazdasági növekedés és a kkv-k fejlődése szintén hozzájárulhat a lízingpiac erősödéséhez - fogalmazott Lévai.