Az államháztartás hiánya augusztus végén 914,9 milliárd forint volt, amely az egész évre tervezett összeg 102,5 százaléka. Az idei költségvetés módosítása már a csőben van - erre utalt az állami hírtévében Varga Mihály, a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) vezetője, ám azt a menekülthelyzettel indokolta, nem a költségvetés helyzetével. Ugyanakkor a menekülthelyzet érintheti a már elfogadott 2016-os költségvetést is, így nem kizárt, hogy ősszel még ezt is módosítani fogja a kormány.

A magas hiánynak viszonylag szokatlan oka van, legalábbis a magyar államháztartási gazdálkodás történetében, ugyanis különböző okok (viták, büntetések) miatt a késő uniós pénzek billentették meg a büdzsét. Az NGM szerint a költségvetés uniós bevételei 368,6 milliárd forinttal maradnak el a tavalyiaknál, miközben a kormány ezerrel pörgeti ki az uniós kifizetéseket a közelgő pénzügyi zárás miatt. A uniós programokhoz kapcsolódó kifizetések eközben 126,3 milliárd forinttal haladták meg a tavalyit - így a két tétetel közel 500 milliárd forintos hiányt magyaráz.

A NGM is igyekszik megjegyezni, hogy az uniós pénzek késedelmes fizetése csak a hazai elszámolású pénzügyi mérleget érinti, és nem az uniós módszertan szempontjából fontos eredményszemléletű egyenleget. Ugyanakkor a 500 milliárd forintos lyukat finanszírozni kell, ami növekvő államadósságot eredményez.

Az adóbevételek mind a három területen (a cégek befizetései, a fogyasztási adók, illetve a lakossági befizetések) meghaladják a tavalyit - ez nem meglepő növekvő gazdasági környezetben változatlan adóterhek mellett. A cégek által befizetett adók az első nyolc hónapban 784,6 milliárd forintra rúgtak, szemben a tavalyi 689,5 milliárd forinttal. A fogyasztási adókból már 2927,1 milliárd folyt be, ami 142,2 milliárddal magasabb a tavalyinál. A lakossági adóbefizetések 1230,6 milliárd forintra rúgtak, ami 67,7 milliárdos növekedés egy év alatt - vagyis az államháztartás elkölthető jövedelme tavaly augusztushoz képest 305 milliárd forinttal emelkedett.

A kiadási oldalon átmenetileg megugrottak a szociális kiadások, ám csak annyi történt, hogy az iskolakezdés miatt egy hónappal korábban kifizették a családi támogatásokat. Vagyis a szeptemberi járandóságot már augusztus végén kiutalták.

Látványosan növekszik a költségvetési szervek kiadásai, ez főként az uniós pénzek elköltésével van összefüggésben. A kamatkiadások viszont látványosan csökkennek: az idei első nyolc hónapban 800,2 milliárd ment el az államadósság finanszírozására, szemben a tavalyi 867,2 milliárd forinttal szemben.