Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Az Energie-Control Austria és a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) megbízásából készült nemzetközi ár-összehasonító vizsgálat szerint tavaly decemberben ismét több európai fővárosban nőttek a háztartásokat terhelő energiaköltségek.

2022 decemberében a lakossági fogyasztók által fizetendő villamos energia ára

  • Helsinkiben 23,
  • Madridban 20,
  • Stockholmban 18

százalékkal emelkedett novemberhez képest.

A földgáz lakossági ára

  • Stockholmban 31,
  • Szófiában 13,
  • Athénban10

százalékkal nőtt egy hónap alatt.

Második legkedvezőbb árak

A magyar fogyasztók villamosenergia-költségei 2022 decemberében sem emelkedtek. A háztartások a rezsivédett árkategóriába tartozó átlagfogyasztás (2.523 kWh/év) esetén a második legolcsóbb árat (9,02 eurocent/kWh) fizették a villamos energiáért. Azok a háztartások, akik 20 százalékkal többet fogyasztanak a megadott éves átlagfogyasztásnál, azok 10,40 eurocent/kWh áron juthattak villamos energiához, ami szintén a második legolcsóbb ár európai összehasonlításban.

Kép: Magyar Energetikai és Közmű-Szabályozási Hivatal

A rezsicsökkentett áron vásárolható földgáz decemberben is nálunk volt a legolcsóbb, átlagfogyasztás (63.645 MJ) esetén 2,48 eurocent/kWh. Az átlagot 20 százalékkal meghaladó fogyasztás esetén a magyar háztartások 5,04 eurocent/kWh áron jutottak földgázhoz, amely európai összehasonlításban a második legkedvezőbb ár.

A MEKH nemzetközi sztenderdek alapján kidolgozott havi ár-összehasonlítása az európai fővárosok villamosenergia- és földgázárait mutatja be. Az alapfelmérést az Energie-Control Austria és a MEKH által megbízott cég, a finn VaasaETT végezi.