Suppan Gergely, a Magyar Takarékszövetkezeti Bank Zrt. vezetője elemzője idézte a nemzetgazdasági tárca adatait, amelyek szerint májusban a költségvetés központi alrendszerének hiánya 58 milliárd forint lett, így az első öt hónap hiánya 724,2 milliárd forintra emelkedett.
Az elemző megjegyezte: az államháztartási deficit a nyugdíjpénztári vagyon átvétele és az egyes ágazatokra kivetett különadók hatására az idei év végére a tervezett 687,4 milliárd forintra csökkenhet.

Az ING Bank Zrt. vezető elemzője, Németh Dávid a várakozásoknak megfelelőnek ítélte az adatokat. Szerinte júniusban tetőzik a hiány, utána csökken, és az év végére az uniós elszámolás szerinti (ESA) hiány 1,8 százalék lehet.
Az elemző úgy vélte: az első öt havi deficitet a kieső személyi jövedelemadó- és a társasági adóbevételek okozták. A csúcs után a csökkenést a különadók első befizetései és a magánnyugdíjpénztári vagyon eszközeinek eladása mérsékli majd.
Az ING vezető elemzője arra számít, hogy először a külföldi befektetési jegyeket értékesítik, mert azok a leginkább likvidek, de a vagyon eladása lassú lesz. Kérdés az, hogy mikor konszolidálják a MÁV-ot és a BKV-t, amit folyó tételként kell elszámolni - fűzte hozzá.

Német Dávid arra számít, hogy a kormányzat várhatóan megpróbálja kisimítani a következő hónapok egyenlegét, hogy elkerülje a jelentősebb többletet, vagy jelentősebb hiányt. Az elemző szerint minden a terveknek megfelelően alakul, és a kormány tartani tudja az éves hiánycélt.