Miniszterelnökség összeállítása szerint 2023-ban 2802 ingatlan került EU-n kívüli külföldiek kezébe, közülük a kínai és az orosz állampolgárok vásároltak be a legnagyobb számban:

  • kínaiak 647;
  • oroszok 223;
  • vietnamiak 340;
  • ukránok 154;
  • izraeliek 108;
  • törökök 108 lakást vagy házat vettek Magyarországon.

A friss adatok szerint a kínaiak érdeklődése kicsit visszaesett, tavaly 17 százalékkal kevesebb ingatlant vettek, mint 2022-ben, az  oroszok viszont 16 százalékkal többet. Utóbbiaknál a VI. kerületi ingatlanok voltak a legkeresettebbek, a kínaiak esetében a XIII. és X. kerületiek, a vásárlások mintegy negyede történt itt.

Az oroszok magyarországi lakásvásárlása az Ukrajna elleni támadás előtti két-három évre jellemző erős aktivitás után nagyon visszaesett. Ugyanakkor a piacra a szankciók ellenére mégis belépők jellemzően befektetési céllal, luxusingatlanokat vásárolnak, és általában más országokban is befektetnek.

A kínaiak is főleg befektetési céllal vásárolnak nálunk lakást, általában nappali plusz egy vagy két hálóval felszerelt ingatlanokat, 80–100 millió forint körüli értékben.

A Duna House szerint a külföldi ingatlanvásárlók általában közvetítőkre bízzák magukat, a hálózatukban több orosz és kínai nyelven beszélő szakértő is dolgozik, és a legfontosabb dokumentumok az angol és a német mellett orosz és kínai nyelven is elérhetők – írja a Telex.

Nyaralót venne mindenki, és van, ahol olcsóbb, mint tavaly

A nyaralók piacán sokkal nagyobb lett a választék az elmúlt évekhez képest. Több mint 11 ezer eladó lakóingatlan található a nyaralóövezetek part menti településein, ami tavalyhoz képest 8 százalékkal, 2022 májusához képest pedig több 40 százalékkal nagyobb kínálatot jelent. Lássuk, mi a helyzet a Balatonnál, a Velencei-tónál, a Tisza-tónál, mutatjuk az átlagos négyzetméterárak változásait is.

A részletekről ITT írtunk bővebben.