A Berni Oberlandban található Lauterbrunnen egy képeslapra illő környezet. A gyönyörű völgyben megbúvó sziklák, havas csúcsok, a 300 méteres Staubbach-vízesés és az alpesi báj népszerű célponttá tették, különösen a közösségi médiában.

Hátránya, hogy a 2400 lakosú falut ma már zsúfolt utcák, parkolók és tömegközlekedés, szeméttel felszórt utak és magasabb bérleti díjak jellemzik.

Úgy érezzük magunkat, mint egy vidámpark alkalmazottai

– mondta Markus Tschanz, a falu papja tavaly a svájci közszolgálati rádiónak, az SRF-nek.

A túl sok turistába belefáradva a helyi hatóságok munkacsoportot hoztak létre, hogy megtalálják a túlturizmus visszaszorításának módjait. Az egyik fontolóra vett intézkedés Velence követése, és az áthaladó vendégektől napi 5-10 svájci frank (mintegy 2-4 ezer forint)  beszedése, írja a Berner Zeitung.

Velence a múlt hónapban lett a világ első városa, amely fizetési rendszert vezetett be a turisták számára, hogy csökkentse a csatornákon nyüzsgő tömeget az ünnepi csúcsszezonban. A rendszert Velencében először 29 napig tesztelik.

A Lauterbrunnen verziót egy okostelefonos applikáció segítségével kívánjuk bevezetni – magyarázta Karl Näpflin polgármester. Aki aznap autóval érkezik Lauterbrunnenbe, annak fizetnie kell a belépési díjat.

Kivételt képeznek azok a vendégek, akik például szállodát vagy kirándulást foglaltak, illetve tömegközlekedéssel érkeztek

 – magyarázta.

Véletlenszerű ellenőrzéseket végeznének a faluban, hogy megbizonyosodjanak arról, hogy az emberek valóban fizetnek. Ilyen drasztikus intézkedést azonban idén nyáron nem vezetnek be, mivel még pontosításokra van szükség – jegyezte meg a swissinfo.ch.