A kiadvány számításai szerint a közel 13,3 ezer tulajdon nélküli ingatlant az elmúlt három évben azonosították, köztük közel a felét 2024-ben.

A Meduza cikke szerint főként azokat az ingatlanokat vélték gazdátlannak, amelyek tulajdonosai a háború elől elmenekültek. A kinevezett hatóságok korábban azt ígérték, hogy csak azoknak az ingatlanjait jelölik meg, akik 2014 óta távoztak és nem kívánnak hazatérni.

Ennek ellenére a lakatlannak vélt lakások és házak 77,5 százaléka a nemrég megszállt területeken található.

Az elhagyott lakhelyek számában Mariupol, Melitopol és Szvatovo jár az élen, amelyeket 2022 tavaszán foglaltak el az orosz csapatok. A felmérés szerint gyakran a központi kerületekben lévő lakásokat részesítik előnyben.

Amennyiben a tulajdonosok az ingatlanjukban laknak, valamint fizetik a közüzemi számlákat és bejegyzik az otthonukat az oroszországi egységes állami ingatlan-nyilvántartásba (USRN), akkor megtarthatják tulajdonjogukat.

Drámai hetek jönnek: mi lehet Putyin titkos háborús terve?

Egyelőre úgy tűnik, hogy kevesek az oroszok Harkiv elfoglalásához, de nem is biztos, hogy ez fő céljuk. Putyin elnök közben megint békülne, persze a saját feltételei szerint.
Ha többre kíváncsi, itt olvashat tovább→