Görögország és más EU-országok polgárai szenvednek az élelmiszerek és a fogyasztási cikkek árának óriási emelkedésétől. A közelmúltbeli inflációs válság az európai polgárok vásárlóerejének jelentős csökkenéséhez vezetett, ezért immár uniós beavatkozásra van szükség – közölte Kyriakos Mitsotakisz görög miniszterelnök abban a levélben, amelyet Ursula von der Leyennek, az Európai Bizottság elnökének küldött.

A görög sajtó által hétfőn nyilvánosságra hozott levélben a kormányfő kifejti, hogy Brüsszelnek kötelessége jogi intézkedéseket tenni a rendkívül magas fogyasztói árak megfékezése érdekében

A multicégek visszaélnek az árazási gyakorlatukkal

Kyriakos Mitsotakisz elsősorban a nemzetközi nagyvállalatokat kritizálja: szerinte a multinacionális vállalatok az egyes tagországokban nagyon eltérő árpolitikát folytatnak, a piac pedig aszimmetrikus.

Az „államszövetség kollektív hatalmát” viszont nem használják ki kellőképpen. Ezért az EU-nak meg kell mutatnia – az uniós választásokra való tekintettel is –, hogy képes határozottan és gyorsan beavatkozni – fogalmazott a jobbközép párti konzervatív vezető az EB elnökének írt levelében, amelyet a Welt idézett.

Sérülhet az emberek bizalma

A görög kormányfő von der Leyennél konkrét jogi intézkedéseket sürget a multinacionális gyártók és beszállítók azon gyakorlata ellen, miszerint úgynevezett területi szállítási korlátozásokat követnek az EU-n belül.

Ez a gyakorlat (Territorial Supply Constraints vagy TSC) lehetővé teszi a nagy márkás termékek gyártóinak, hogy mesterségesen szegmentálják az unió belső piacát a nemzeti határok mentén, és országonként eltérő árat számítsanak fel.

Az uniós országok kis- és nagykereskedői viszont nem vásárolhatnak multinacionális termékeket az olcsóbb, szomszédos tagállamokban. Így a kritikusok szemszögéből a multinacionális cégek beszerzési diktátuma drágítja az árukat.

Ezért Mitsotakis szerint ideje, hogy Brüsszel merészebb lépésekkel biztosítsa, hogy a belső piac nagyobb versennyel és átláthatósággal működjön a fogyasztók érdekében.

Ellenkező esetben megsérül az emberek uniós piacba vetett bizalma – állapította meg.