Tavaly decemberben országosan 6 474 ingatlan cserélt tulajdonost, valamint 55 milliárd forint szerződéses összegű lakáscélú jelzáloghitel realizálódott – írja a Duna House elemzése.

Az ingatlanpiaci cég becslése alapján 2022 decemberében a szezonalitási változókat tekintve az előző hónapok mélypontján stabilizálódott az ingatlanpiac. Az ingatlanközvetítő hálózat által országosan becsült 6474 adásvétellel a december lett a leggyengébb idei hónap, az adásvételek száma novemberhez képest 19 százalékkal, az előző év hasonló időszakához képest pedig 43 százalékkal csökkent.

2022-ben a Duna House becslése alapján összesen így 125 171 adásvétellel zárt a lakóingatlanpiac, amely az előző évhez képest 22 százalékos volumencsökkenést jelent.

Ennél kevesebb tranzakció utoljára 2014-ben volt a hazai piacon, akkor mindössze 113 ezer ingatlan cserélt gazdát a KSH adatai alapján. A Duna House várakozásai szerint 2023-ban sem várható a piac erősödése, az ingatlanközvetítő éves előrejelzése a 90-110 ezer közötti adásvételi sávot jelölte meg az idei várható volumennel kapcsolatban.

A cégcsoport nemzetközi pénzügyi márkájának a Credipass-nak a hazai adatai alapján a hitelpiacon 2022 decemberében 55 milliárd forint jelzálogcélú hitel realizálódott, ami a tavalyi adathoz képest 48 százalékos, az előző hónaphoz képest 8 százalékos volumencsökkenést jelent.

Éves tekintetben így az MNB adatai (január-október) és a Credipass becslése (november-december) alapján 1217 milliárd forint lakáscélú hitelt vett fel a magyar lakosság, ami a tavalyi rekord évhez képest 6,6 százalékos visszaesést mutat. Az év végén bejelentett megmaradó állami támogatások pozitív üzenete biztonságot és kiszámíthatóságot nyújt a hitelpiac számára.