Az indiai-angol érdekeltségű acélipari cégóriás nyerte a Dunaferre kiírt tendert. A Liberty Steel Central Europe Kft. nyertes ajánlat 55 millió euro (20.9 milliárd forint) összegű volt – derült ki a Fővárosi Törvényszék végzéséből. A vevőjelölteknek 4 millió eurós biztosítékot kellett letenniük, hogy ezzel is alátámasszák elkötelezettségüket a Dunaferr megvásárlása és további működtetése iránt. 

A győztes céget 2023.  január 10-én jegyezték be Magyarországon. Ez – többek között – megkönnyítette a folyékony fázis működtetése alapjául szolgáló nyersanyagok magyarországi érkeztetését, vámolását is és a termelés felfuttatását.

Kép: Napi.hu

A Dunaferr léte kulcskérdés a magyar gazdaság szempontjából, ugyanis párhuzamot lehet vonni egy ország gazdasági teljesítőképessége, illetve vas-és acélgyártási eredményei között – mondta a Vas és Acélipari Egyesülés nemrégiben megválasztott igazgatója a napi.hu podcastjában. Móger Róbert hozzátette, a hazai acélipar kapacitása egyelőre elmarad a régió más országainak gyártási képességeitől.

 

„A Dunaferr sikeres értékesítése fontos mérföldkő, azonban a munka neheze csak most kezdődik. A Kormány elkötelezett az acélipar jövője szempontjából kiemelkedő zöld átállás mellett. A gyár működése reorganizációra szorul, jelentős fejlesztések szükségesek a magasabb hozzáadott értékű termékek előállítása, a korszerű, 21. századi technológiaváltás, valamint a zöld acél gyártása érdekében. A Kormány képviseletében a Gazdaságfejlesztési Minisztérium tovább küzd a gyár, a munkahelyek és a családok megvédése érdekében. Miközben azt is el kell érni, hogy semmilyen bürokratikus akadály ne álljon a Dunaferr megmentése és felvirágoztatása elé" - áll a minisztériumi közleményben.

A Liberty Steel fajsúlyos jelenléte Kelet-Európában

Az indiai-angol érdekeltségű acélipari cégnek komoly befektetései, beruházásai vannak ebben a térségben, többek között a csehországi Ostravában és a romániai Galatiban. Február végén írtunk arról, hogy a brit cégóriás romániai üzemének energiaszükséglete 2030-ig a sokszorosára nő.

„A Liberty Steel kelet-romániai Galati városában található üzemének a jelenleg használt energiaellátás ötszörösére lesz szüksége, amikor 2030-ban szén-dioxid-semlegessé válik” – közölte a vállalat egyik vezetője.