Az egyik vezető londoni gazdasági-üzleti kutatóközpont, a Centre for Economics and Business Research (CEBR) szakértői frissített globális előrejelzésükben közölték, hogy az idei évre már csak 3,0 százalékos világgazdasági növekedést várnak, vagyis csaknem harmadával lassabbat a tavalyi 4,2 százaléknál. Ez rontott prognózis, ugyanis az előző, májusban kiadott negyedéves becslésben még 3,5 százalékos idei globális növekedést jósoltak.

A CEBR elemzői azzal számolnak, hogy a világgazdaság növekedési üteme 2015-ig a 3,0-3,6 százalékos sávban marad. A kutatóközpont szerint - a 2008-2009-es válságéveket leszámítva - 2003 óta ez lesz a leglassabb növekedésű időszak a világgazdaságban.

A cég szerint még ennek a lanyha globális növekedésnek is az oroszlánrészét a felzárkózó gazdaságok adják. A CEBR közgazdászai Kínában 7,4 százalékos, Indiában 7,6 százalékos növekedést jósolnak 2012-re, ami lassulást jelez, mégis messze meghaladja a világ vezető gazdasági erőközpontjaiban valószínűsíthető ütemeket.

A CEBR új előrejelzése szerint az éves gazdasági növekedés az Egyesült Államokban 2014-ig, az euróövezetben egészen 2015-ig nem fogja elérni a 2 százalékot.

A cég szerint ennek egyetlen kedvező melléhatása, hogy várhatóan az olaj nem drágul a következő években. A szakelemzők azt jósolják, hogy a Brent, a West Texas Intermediate és a dubaji alaptípus súlyozott, összesített átlagára 2011-ben is 105 dollár lesz hordónként, ugyanannyi, mint 2011-ben.

Mások újabb recessziót látnak

Más nagy londoni házak jelentős eséllyel jósolják az újabb recessziót legalábbis az amerikai gazdaságban. A JP Morgan bankcsoport befektetőknek minap kiadott legújabb globális előrejelzésében közölte, hogy a következő négy negyedévre most már mindössze 1 százalékos növekedést vár az Egyesült Államokban, és a ház közgazdászainak becslése szerint 40 százalékos az esélye annak, hogy az amerikai gazdaság ismét recesszióba süllyed.

A JP Morgan szakértői történelmi ökonometriai összevetést készítettek az elmúlt évtizedekről, és kimutatták, hogy a II. világháború utáni időszak amerikai recesszióit az esetek 82 százalékában 1 százalékos vagy annál lassabb éves szintű gazdasági növekedések előzték meg.

A Fitch Ratings minap összeállított új prognózisában - a legutóbbi, sorozatosan gyenge makroadatokra hivatkozva - jelentősen, az eddigi 2,6 százalékról 1,8 százalékra csökkentette az amerikai gazdaság idei növekedési ütemére szóló előrejelzését, 2012-ben pedig az eddigi várt 2,8 százalék helyett most már csak 2,3 százalékos amerikai GDP-növekedést vár.

A legnagyobb európai hitelminősítő szakértői azonban kidolgoztak és lefuttattak egy olyan szimulációs forgatókönyvet is, amelynek alapján a jövő évet az Egyesült Államok ismét recesszióban tölti. E forgatókönyv szerint az amerikai hazai össztermék az idén csak 1 százalékkal növekszik, 2012-ben 0,6 százalékkal visszaesik, és 2013-ban is mindössze 1,5 százalékkal bővül.

A hitelminősítő szerint az újabb amerikai recesszió kockázata azért növekedett, mert számos olyan sokkhatás bekövetkezett, amelyeket a cég a néhány hónapja kiadott legutóbbi világgazdasági előrejelzésében a kettős mélypontú amerikai recesszió lehetséges előidéző tényezőiként azonosított. Ezek közé tartozik a fogyasztók "visszavonulása" a munka- és az ingatlanpiac folytatódó gyengesége miatt, a piaci stressz újbóli erősödése a perifériális euróövezeti szuverén adósságválsággal összefüggésben, valamint a geopolitikai okok által táplált nyersolaj-árkiugrás.

A Fitch kimutatása szerint történelmi visszatekintésben az eseteknek csaknem az 50 százalékában amerikai recesszió következett, amikor az Egyesült Államok gazdaságának éves szintre átszámított növekedési üteme - ahogy az idei év első felében is történt - 2 százalék alá csökkent.

Nem lesz "W"

Martin Wolf, a Financial Times nemzetközi tekintélyű közgazdasági szemleírója szerdai elemzésében mindazonáltal úgy fogalmazott, hogy szerinte nem fenyeget a kettős mélypontú recesszió, mivel "még az első sem ért véget", és a kérdés inkább az, hogy mennyivel lesz még mélyebb és hosszabb a jelenlegi "zsugorodás".

Wolf kimutatta, hogy 2011 második negyedévéig a világ hat legnagyobb gazdasága közül egyik sem haladta meg 2008 előtt mért teljesítményét. Az Egyesült Államok és Németország már közel jár a válságév előtti kiindulóponthoz, és Franciaország sincs sokkal lemaradva tőlük, ám Nagy-Britannia, Olaszország és Japán messze a korábbi szintek mögött kullog - írta a Financial Times vezető elemzője.

Stephen King, az HSBC bankcsoport főközgazdásza a szerdai The Timesnak nyilatkozva azt mondta, hogy jóllehet nem elkerülhetetlen az újabb recesszió a vezető nyugati gazdaságokban, ennek kockázata mégis "drámai" mértékben emelkedett, miután a legutóbbi időszak piaci felfordulása nyomán "összeomlott" a fogyasztói bizalom.

King szerint ennél is nagyobb a kockázata "az állandósuló gazdasági fagynak", mivel "nyoma sincs" a recessziók után szokásos "normál kilábalásnak".