Az visszaesés felé mutató kockázatok "jelentősek", hiszen a magas munkanélküliség és az elmúlt időszak részvénypiaci esései kockázatot jelentenek a fogyasztásra.  A hitelminősítő ezért a fogyasztói kereslet alakulását kiemelten figyeli a következő negyedévekben Jean-Michel Six, az S&P Európért felelős vezető közgazdásza szerint.

Az elemzés szerint a hitelminősítő szakemberei továbbra is úgy gondolják, hogy az újabb recesszó elkerülhető, mivel a következő 18 hónapban a folyamatos növekedést több tényező is segítheti. Ezek között említik a feltörekvő piacokon még mindig tapasztalható élénk keresletet és a folyamatos - bár lanyha -  vállalati tőkebefektetések növekedését.

A fogyasztói kereslet a következő hónapokban mérsékelten támogathatja a növekedést, a kevésbé eladósodott háztartások az eurózóna egyes tagállamaiban ugyanis költhetnek, mindezek ellenére a kilátások borúsak - áll az elemzésben.

Összességében az S&P elemzői úgy vélik, hogy a legtöbb európai országban látott második negyedéves gyengülés a közép távú növekedési kilátásokkal kapcsolatban újabb aggodalmakat vetítenek előre a következó 18 hónapra.

A pénzintézet elemzői szerint a növekedés az európai országok között továbbra is egyenetlen lesz. Ennek kapcsán az S&P elemzése megjegyzi: a második negyedév végére csak Németországnak sikerült visszakapaszkodnia a válság előtti növekedési szintjére.

A gazdasági növekedés motorja Európában továbbra is a feltörekvő piacok erős kereslete lesz - vélik az S&P elemzői -, hiszen a feltörekvő országok importja ez év első negyedévében már történelmi magasságokat ért el.

Az elemzés emellett megjegyzi, hogy a feltörekvők jegybankjai felhegyhatnak a szigorítással a nyersanyagárakban bekövetkezett esés miatt, tovább ösztönözve ezzel a növekedést.