Harvey Weinstein volt hollywoodi producer ügyét újratárgyalják New Yorkban – közölte a manhattani kerületi ügyészség szerdán a bíróságon, egy héttel azután, hogy az állam legfelsőbb bírósága hatályon kívül helyezte a 2020-ban nemi erőszakért hozott ítéletét.

Az egykori producer kerekesszékben és fekete öltönyben jelent meg a bíróságon Curtis Farber bíró előtt, több mint négy évvel azután, hogy elítélését mérföldkőnek nevezték a MeToo mozgalomban, amelyben nők több száz férfit vádoltak meg szexuális visszaéléssel a szórakoztatóiparban, a médiában, a politikában és egyéb területeken – írja a Reuters.

„Ebben a magatartásban nem volt semmi konszenzusos. Hiszünk ebben az ügyben, és újra fogjuk azt tárgyalni” – jegyezte meg Nicole Blumberg ügyész. A 72 éves Harvey Weinstein 23 éves börtönbüntetését tölti egy New York állambeli börtönben. A múlt heti végzést követően a manhattani Bellevue kórházba szállították át – közölte szóvivője, Juda Engelmayer. Weinstein a bírósági meghallgatás alatt végig hallgatott. Ügyvédje, Arthur Aidala nem emelt kifogást ügyfele előzetes letartóztatása ellen.

Hatalmas megkönnyebbülés, hogy újra itt vagyunk. Nagyon bízunk abban, hogy ha bíróság elé kerül, a tárgyalás végén csak azt a szót fogjuk hallani, hogy »nem bűnös« 

– tette hozzá az ügyvéd.

80 nő vádolta meg szexuális erőszakkal Weinsteint

2020 februárjában az esküdtek Manhattanben elítélték Harvey Weinsteint, amiért 2006-ban szexuálisan bántalmazta Miriam Haley egykori produkciós asszisztenst, 2013-ban pedig megerőszakolta Jessica Mann színésznőt. Ők is beletartoznak a több mint 80 nő közé, akik szexuális visszaéléssel vádolták meg a producert.

Az ítélet elsőfokú szexuális erőszak és harmadfokú nemi erőszak vádját tartalmazta. Weinsteint, aki tagadta, hogy bárkivel is beleegyezés nélküli szexuális kapcsolatot létesített volna, más vádak alól viszont felmentették.

A múlt héten a New York-i Fellebbviteli Bíróság megállapította, hogy James Burke bíró, aki a tárgyaláson elnökölt, kritikus hibát követett el, amikor engedélyezte, hogy három nő tanúskodjon Weinstein állítólagos szexuális zaklatásairól, amelyek nem voltak részei az ellene felhozott büntetőjogi vádaknak.

Az exproducert 16 évre ítélték a Kaliforniában lefolytatott, egy másik nemi erőszakkal kapcsolatos perét követően. A két büntetést nem lehet egyidejűleg letölteni. A kaliforniai törvények szélesebb mozgásteret biztosítanak az ügyészeknek a „korábbi rossz cselekedetek” bizonyítására, mint New Yorkban. Harvey Weinstein társalapítója volt a Miramax filmstúdiónak, amelynek sikerfilmjei közé tartozott többek között a „Szerelmes Shakespeare” és a „Ponyvaregény” is. Saját névadó filmstúdiója 2018 márciusában csődöt jelentett.

Ha önt vagy ismerősét erőszak éri a kapcsolatában, vagy ha valakiről úgy véli, emberkereskedelem áldozata lett, akkor hívja az Országos Kríziskezelő és információs Telefonszolgálatot a belföldről ingyenes 06-80-20-55-20 számon, vagy a nap 24 órájában ingyenesen hívható Áldozatsegítő Vonalat a 06-80-225-225-ös számon.

Személyesen az Önhöz legközelebbi Áldozatsegítő Központban kérhet segítséget, az Áldozatsegítő Központok címlistája itt található: http://vansegitseg.im.gov.hu

A NANE Egyesület bántalmazott nőknek és gyermekeknek szóló segélyvonala szerda kivételével minden hétköznap 18 és 22 óra között ingyenesen hívható a 06-80-505-101-es telefonszámon.