A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) legfrissebb, 2024 márciusából származó adatai szerint a hamvasztásos temetés 314 420 forintba került átlagosan, míg az egyéni igényes, koporsós végső tiszteletadás ára 434 ezer forint felett jár.

Ez egyáltalán nem jelentéktelen összeg, olyannyira, hogy 2023-ban maga a Gazdasági Versenyhivatal is vizsgálódott az ügyben, a hivatal konzultációs sorozatot indított a temetkezési ágazat képviselőivel, miután Magyarországon sokkolóan megdrágultak a temetkezés költségei. Ha ezt 2020 januárjához viszonyítjuk, akkor egyértelműen látszik, hogy az árak megdöbbentően emelkedtek – írja az mfor.hu

A drágulás mindkét kategóriánál egyértelmű és szembeötlő, hiszen a nem hamvasztásos, egyedi igényes temetések esetében négy év alatt az árak 71 százalékkal nőttek, míg az olcsóbb szertartások 73 százalékkal drágultak meg.

A jelenség egyáltalán nem Magyarország sajátja, az amerikai Newsweek beszámolója szerint az Egyesült Államokban is sok százalékban mérhető drágulás történt a területen, csak a koporsókért 2-3 ezer dolláros (800 ezer-1 millió forint) összeget kellett kifizetnie a gyászolóknak. Érdekesség, hogy az amerikai szinthez viszonyítva a magyar koporsók olcsóbbak.

Ebben is elsők vagyunk, hátulról

Az Eurostat harmonizált fogyasztóiár-indexének részét képezi a ’temetési szolgáltatások’ fül is, a közös statisztikai hivatal nem tart nyilván úgy két kategóriát, mint ahogy azt a KSH teszi. 

Az adatok alapján a hazai áremelkedés messze lekörözte a régiós országokban tapasztalható szintet, a drágulás csúcsát 2023 júniusa jelentette, ekkor a temetési szolgáltatások ára itthon 24,5 százalékkal volt magasabb, mint az előző év azonos időszakában mért. 

Ha a 2024 márciusában tapasztalt 15,5 százalékos magyarországi árnövekedést a teljes államszövetség szintjén helyezzük kontextusba, még inkább árulkodó: az Európai Unió tagállamai közül ugyanis hazánk megszerezte az első helyet a leginkább dráguló temetési szolgáltatások kategóriájában.

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.
Indamedia Csoport