Csúcsot döntött a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) indexe áprilisban,

a BUX márciushoz képest 4,2 százalékot emelkedve 68 142 ponton zárta a hónapot; az azonnali részvénypiac forgalma tartotta az előző havi 248 milliárd forintos szintet, amely napi átlagban 11,8 milliárd forintnak felel meg

– közölte a BÉT csütörtökön az MTI-vel.

Az összefoglalóban ismertették: a kibocsátók között áprilisban is az OTP Bank részvényeivel zajlott a legnagyobb - 136,8 milliárd forint - értékben a kereskedés, ebben a hónapban az értékpapír 8,3 százalékot erősödött. A bankpapírt a Richter Gedeon és a Mol követte, 46,6 milliárd, illetve 31,7 milliárd forinttal.

A közepes kapitalizációval rendelkező vállalatok és a kispapírok közül a Duna House és a Navigator zárt különösen erős hónapot, míg az ingatlantársaság 12,2 százalékos, a magántőke-befektetésekkel, illetve vállalatfinanszírozással és stratégiai managementtel foglalkozó társaság árfolyama 71,6 százalékos növekedésen van túl.

A BÉT összesítése szerint áprilisban a befektetési szolgáltatók között a Wood & Company zárt az élen 114,3 milliárd forinttal, amelyet a Concorde és az Erste követett 113,9 és 102,1 milliárd forinttal.

A közleményben felidézik, hogy áprilisban az OTP Bank Global Markets ünnepélyesen megszólaltatta a BÉT kereskedésindító csengőjét, ezzel hivatalosan is bejelentve az OTP Csoport által létrehozott új Exchange Traded Fund (ETF), a legnagyobb tőkeértékű és tőzsdei forgalmú közép-európai vállalatok teljesítményét tükröző CETOP indexhez kapcsolódó CETOP ETF felvételét a BÉT terméklistájára. Szintén debütált a Kermann IT Solutions Nyrt., a vállalat részvényei immár a BÉT Xtend kategóriában forognak. A Budapesti Értéktőzsde megtartotta éves rendes közgyűlését, ahol a részvényesek valamennyi napirendi pontot, köztük a BÉT 2023. évi beszámolóit is jóváhagyták.

A globális piacok vegyesen teljesítettek áprilisban:

az amerikai tőzsdék folytatták emelkedésüket, újabb történelmi csúcsot állított be az S&P 500 és a Nasdaq Composite index. Ennek hátterében a pozitív vállalati eredmények és a Fed további monetáris politikai támogatása állt.

Európában és Ázsiában a geopolitikai és gazdasági bizonytalanságok jelentek meg kiemelt tényezőként, ami vegyes összképet eredményezett. A részvénypiacok mérsékelten mozogtak, az árupiacokon általában emelkedtek az árak, főleg a kőolaj és a fémek, részben az ellátási zavarok és a növekvő globális kereslet hatására – foglalta össze a BÉT.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!