A Napi Gazdaság csütörtöki számának cikke

Konkrét részleteket még nem közölt Navracsics Tibor közigazgatási és igazságügyi miniszter a devizahitel-szerződések felülvizsgálatának lehetőségéről, de a téma kedd esti felvetése már komoly hullámokat vetett tegnap a bankpapírok piacán. Szakértők arra számítanak, hogy a választások előtt egy a végtörlesztéshez hasonló program bejelentésére készül a kabinet, ami valószínűleg nem fogja érintetlenül hagyni a hazai bankrendszer jövedelmezőségét. Az ijedelem hatására tegnap nagy esést produkált az OTP, amely az egyik legnagyobb vesztese lehet egy ilyen intézkedésnek.

Navracsics Tibor igaz­ság­ügy­miniszter szerint a devizahitel-szerződések
Kép: felülvizsgálatán gondolkodik a kabinet

Ami a jogi érvelést illeti, Nav­racsics arra utalt, hogy abban az esetben kerülhet sor szerződésmódosításra, ha a szerződéskötéskor fennállt körülmények alapvetően megváltoztak. Az elmúlt két év rossz tapasztalatai miatt reagált tegnap ilyen idegesen a piac − mondta Réczey Zoltán, a Buda-Cash részvényelemzője. Véleménye szerint ebben a formában nehezen árazható a hír, ezért különböző forgatókönyvek és azok számszaki hatásai kezdtek körözni a befektetők körében, mindez pedig csak táplálta a zsigeri félelmet. Annyiban indokolt volt az esés, hogy bármi is történjen, joggal felételezhető, hogy komoly lehet a hatása a bankok eredményére. Réczey szerint a miniszter egyértelműen kötelező árfolyamrögzítésre utalt a szerződésmódosítás indoklásában, amit ha visszamenőlegessé tennének, az nagyon komoly, a végtörlesztést is jóval meghaladó veszteséget jelentene a bankoknak.

Lehetett rá számítani, hogy a választások közeledtével előveszi még a bankszektort a kormány − mondta az elemző, aki szerint éppen e kockázat miatt nem volt reális, hogy az utóbbi hetekben 5000 forint fölé futott az OTP árfolyama. Az OTP-vel párhuzamosan tegnap a forint is esett, ami a Buda-Cash szerint szintén Navracsics bejelentésének volt "köszönhető", hiszen a nemzetközi környezet egyáltalán nem indokolta. A folytatás Réczey szerint a részleteken múlik.

Az Equilor Befektetési Zrt. számítása szerint ha például a horvátországihoz hasonló döntés születne, vagyis a hiteleket eredeti, a felvételükkor aktuális árfolyam mellett kellene visszatörleszteni, akkor ez Magyarországon azt eredményezné, hogy a svájcifrank-hiteleket jellemzően 145−165 forintos, míg az euróalapú hiteleket 230−260-as árfolyamon kellene törleszteni. Az Equilor számításai szerint egy ilyen lehetőség sok száz milliárd forint veszteséget okozna a bankoknak, csak az OTP-nek például körülbelül 250 milliárd forint lenne az összvesztesége (részvényenként 900 forint). Bár ez az OTP jelenlegi kiváló tőkehelyzete miatt nem okozna finanszírozási problémákat, a többi bank esetében súlyos gondokkal járna egy ilyen lépés − hívta fel a figyelmet az Equilor.

Nomura: Burkolt államcsőd lenne a devizahitelesek további mentése

A Nomura londoni elemzője szerint a magyar kormány nem folyamodik majd drasztikus eszközökhöz, de kikényszeríti, hogy a bankok önként strukturálják át devizahiteleiket. Az utóbbi években a szakemberek többsége nem vette komolyan az esetleges magyar államcsőddel való riogatást, hiszen ezt a piacnak csak egy szűk rétege terjesztette. A kormány azonban szerinte most ugyanezt csinálja kerülő úton: nem direktben írja le az államadósságot, hanem különadókkal kényszeríti a bankokat a kisvállalati és magánadósságok átstrukturálására.