Comói-tó évente 1,4 millió turistát fogad, amivel Olaszország egyik legnépszerűbb célpontjának számít. Ebből lett elege az egyik parti városnak, amely most egy napi látogatói díj bevezetését fontolgatja.

Como város polgármestere, Alessandro Rapinese azt mondta az Euronews beszámolója szerint, hogy egy Velencéhez hasonló napidíjat tervez, és azt javasolja, hogy az hamarosan lépjen is életbe.

A díj a Como városába egyetlen napra látogatókra vonatkozna, a polgármester további részleteket azonban nem árult el arról, hogy mekkora lesz a díj, kinek kell azt pontosan fizetnie és mikor lép életbe az intézkedés.

A környéken már annyira elharapózott a turizmus, hogy múlt vasárnap arról érkeztek hírek, hogy a tavat átszelő kompokra óriási sorok vártak, a tömeg miatt az emberek a vasúti sínekre tolakodtak az állomáson.

Tavaly nyáron az egyik tóparti villa, amely James Bond- és Star Wars-filmekben is szerepelt, kénytelen volt korlátozni a látogatók számát . A Villa del Balbianello a napi belépők számát 2000-ről maximum 1200-ra csökkentette a történelmi ház védelme érdekében.

Velence vezetése tavaly novemberben hozta nyilvánosságra régi tervét, miszerint bizonyos napokon napi díjat fizettet a turistákkal a város látogatásért. A turistáknak 5 eurós napi díjat kell fizetniük, hogy beléphessenek a városba. Az idegenforgalmi díjat a hétvégén és a legnagyobb tömegeket megmozgató napokon fogják megfizettetni április és július közepe között.

Április 25-én indul a kísérleti program a Velencébe látogatók korlátozására, a fizetős időszakot reggel 8:30-tól 16:00-ig határozták meg.

Valódi invázió keseríti a népszerű idegenforgalmi célpontokat

A covid elmúltával napjainkban újra dübörög a túlturizmus (overtourism), a népszerű helyeken (Amszterdam, Barcelona, Dubrovnik, Velence és még sok más városban) hömpölyög az embertömeg. A turisztikai szakértő az Economxnak elmondta: a városok számára mégis léteznek megoldási módok, rendelkezésükre állnak a különféle szabályozási lehetőségek.