Elkerülhetetlennek tartja az áremelést Kolonics Zoltán, a budapesti Málna The Pastry Shop tulajdonosa, aki társával és feleségével, Varga Ágnessel átvehette a Dining Guide gáláján az év cukrászdájának járó elismerést - írja a Világgazdaság. Náluk nem fordulhat elő, hogy "olcsósítják" a termékeket. Ugyanazt a madagaszkári vaníliát, belga csokoládét, brontei pisztáciát használják ezután is, tehát ha nem szeretnének ráfizetéssel működni, akkor ezt bele kell kalkulálni az árakba - mondta Kolonics Zoltán.

De nem csupán az alapanyagokról van szó, az áram is brutálisan drágult. Mivel ipari áramot használnak, ez rendkívül érzékenyen érinti őket. Több mint 200 százalékos áremelkedés következett be az elmúlt időszakban. Eddig nagyjából 20 százalékkal húzták feljebb az áraikat, miközben az alapanyagok esetében 40 százalékos növekedést tapasztaltak. Ha nem stabilizálódik a helyzet, kénytelenek lesznek ismét növelni a sütemények árát.

Kolonics Zoltán megjegyezte, a világjárvány idején sem tapasztaltak visszaesést, amiről úgy gondolják, nem a véletlen műve, a vásárlók keresik a stabil minőséget. A Gerbeaud egykori főcukrásza szerint nagy problémát jelent a szakképzett munkaerő hiánya. Jelentkezők folyamatosan vannak, de sajnos nem tudják hozni az elvárható színvonalat. Azt senkitől nem követelik meg, hogy rögtön magas szakmai tudással rendelkezzen, de azt igen, hogy akarjon dolgozni.