2012 februárjában a belföldi- és az exportárváltozás eredőjeként az ipari termelői árak 1,3 százalékkal csökkentek az előző hónaphoz képest. Ezen belül jelentősebb mértékben estek az árak a számítógép, elektronikai, optikai termékek, a kohászat, fémfeldolgozás, valamint a gép, gépi berendezések gyártása területén - derül ki a KSH pénteki gyorsjelentéséből. Kisebb árnövekedést januárhoz képest a vegyi anyag, termék gyártásában és az energiaszektorban mértünk.

A feldolgozóipari ágazatok februári belföldi értékesítési árai januárhoz viszonyítva összességében 0,3 százalékkal mérséklődtek. (Ez utóbbi adatnak van hatása a fogyasztói árak változására - vagyis az inflációra.) Ezen belül jelentősebb mértékben csökkentek az árak a kohászat, fémfeldolgozásban (2,1 százalék), a járműgyártásban (1,6 százalék), továbbá a kokszgyártás, kőolaj-feldolgozásban és a gép, gépi berendezés gyártásában (1,4 százalék). Árnövekedést tapasztaltunk a vegyi anyag, termék gyártásában (2,1 százalék), az élelmiszeriparban (0,9 százalék) és a textil- és bőriparban (0,4). A többi feldolgozóipari ágazatban az árváltozás mértéke -1,0 és 0,1 százalék között alakult. Az ipar belföldi értékesítésében jelentős súlyt képviselő villamosenergia, gáz-, gőzellátás, légkondicionálás ágban az árak februárban az előző havihoz képest 1,2 százalékkal emelkedtek.

A 2011. azonos időszakival összehasonlítva a feldolgozóipari ágazatok februári belföldi értékesítését 7,8 százalékos áremelkedés jellemezte. Ugyanakkor alacsonyabbak lettek az árak az egyéb feldolgozóipar és javításban (5,2 százalék), a gyógyszergyártásban (2,0 százalék), illetve a textil- és bőriparban (1,7 százalék). A többi feldolgozóipari ágazatban az áremelkedés mértéke 2,0 és 5,5 százalék között alakult. A villamosenergia-, gáz-, gőzellátás, légkondicionálás árai 7,2 százalékkal, nőttek az egy évvel korábbiakhoz képest.

A belföldi értékesítésben az ágazatok rendeltetés szerinti csoportjai közül 2012. februárban az előző hónaphoz viszonyítva az energiatermelő ágazatokban 0,6 százalékkal emelkedtek, a tovább-felhasználásra termelő ágazatokban 0,1 százalékkal mérséklődtek az árak. A beruházási javakat gyártó ágazatok árai 1,1 százalékkal csökkentek, a fogyasztási cikkeket gyártó ágazatok árai 0,5 százalékkal nőttek. 2011 azonos hónapjához képest az energia- és tovább-felhasználásra termelő ágazatokban összességében 9,4, a beruházási javakat előállító ágazatokban 1,4, a fogyasztási cikkeket gyártó ágazatok esetében 4,8 százalékkal emelkedtek az árak.

Az ipar forintban mért exportértékesítési árai 2012 februárjában az előző havihoz képest 2,3 százalékkal alacsonyabbak, a 2011. februárinál 5,3 százalékkal magasabbak voltak. Hazai fizetőeszközünk egy hónap alatt az euróhoz mérten 5,5, az amerikai dollárhoz képest 7,8 százalékkal erősödött; a 2011 februárjában jegyzett árfolyamokkal összevetve az euróhoz viszonyítva 7,2, a dollárhoz mérten 10,5 százalékkal gyengült.