Szerdán teszi közzé a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) az ipari termelés februári részletes adatait második becslése alapján - írja az MTI.

Az első becslés szerint februárban az ipari termelés volumene 4,5 százalékkal meghaladta az egy évvel korábbit. A munkanaphatástól megtisztított index megegyezik a kiigazítatlannal. Januárhoz képest 1,6 százalékkal nőtt a szezonálisan és munkanappal kiigazított ipari kibocsátás. A járműgyártás kismértékben csökkent a januári 6,8 százalékos emelkedés után, de a feldolgozóipari alágak többsége hozzájárult a növekedéshez. Az előző havi stagnálás után nőtt a számítógép, elektronikai, optikai termék gyártása, és az ipari átlag feletti mértékben emelkedett az élelmiszer, ital és dohánytermék gyártása. Az év első két hónapjában 6,6 százalékkal volt nagyobb az ipari termelés, mint a múlt év azonos időszakában.

Szintén szerdán jelenik meg az építőipar februári teljesítményéről szóló statisztika.

Januárban az építőipar termelése 3,3 százalékkal nőtt az egy évvel korábbihoz képest, a decemberinél 6,3 százalékkal volt kisebb a szezonálisan és munkanaphatással kiigazított adatok szerint. A két építményfőcsoport közül az épületek építése 0,4 százalékkal csökkent, az egyéb építményeké 12,9 százalékkal emelkedett. A januárban megkötött új szerződések volumene 11,7 százalékkal növekedett, ezen belül a magasépítési munkákra kötött szerződéseké 49,7 százalékkal emelkedett, a mélyépítésre vonatkozóké 39,8 százalékkal kisebb volt a tavaly januárinál. Az építőipari vállalkozások január végi szerződésállományának volumene 6,3 százalékkal magasabb volt az egy évvel korábbinál. Az épületek építésére vonatkozó szerződéseké 5,1 százalékkal csökkent, az egyéb építményeké 15,3 százalékkal nőtt az egy évvel korábbihoz viszonyítva.