Egy uniós irányelv felsorol egy rakás anyagot, vegyületet, amelyeket tilos elektromos eszközökben használni. Ezt a rendeletet most módosítanák, ha pedig életbe lép, újabb anyagok kerülnek a tiltólistára.

A kormány honlapján elérhető tervezet (zip) szerint a jövőben tilos lesz használni:

  • a DEHP-t, azaz a bisz(2- etilhexil)-ftalátot,
  • a BBP-t, azaz a benzil-butil-ftalátot,
  • a DBP-t, azaz a dibutil-ftalátot, valamint
  • a DIBP-t, azaz diizobutil-ftalátot.

Az indokolásból kiderül, hogy a felsorolt anyagok kitiltásával az elektronikai eszközök kevésbé lesznek veszélyesek az egészségre, különösen a hulladékfeldogozás során, ráadásul könnyebb lesz a szóban forgó eszközök újrahasznosítása is.

A rendelettervezetből szerint az egészségügyben használt orvostechnikai gépek - többek között a mágneses rezonanciás képalkotó berendezések, komputertomográf készülékek, in vitro diagnosztikai eszközök, betegfigyelő eszközök - és az elektronmikroszkópok egyes alkatrészei kis mennyiségben tartalmazhatnak korábban már betiltott anyagokat, például ólmot, kadmiumot, hat vegyértékű krómot, esetleg polibrómozott difenil-étereket (PBDE-t).

A szóban forgó eszközök felújításánál az uniós szabály az alkatrészek felújítását javasolja az alkatrészek cseréje helyett, mivel az újrafelhasználható cserealkatrészek nehezen hozzáférhetőek (nincs belőlük elég), valamint az új alkatrészcsere több káros környezeti, egészségügyi és a fogyasztók biztonságát érintő hatással jár.