Korábban fejezték be a kalászosok betakarítását idén a rendkívüli hőség és az aszály miatt – idézi Feldman Zsoltot, az Agrárminisztérium mezőgazdaságért és vidékfejlesztésért felelős államtitkárát az MTI.

Ahogy az várható volt, a szántóföldi növények hozamai elmaradtak a sokévi átlagtól. Az ország „kettészakadt”: az Alföld, Észak-Magyarország és Közép-Magyarország húzta le az átlagot, a Dunántúlon átlagos eredmény született.

Az őszi búza termésátlaga még a várakozásokat is alulmúlta: hektáronként mindössze 4,2 tonnát sikerült betakarítani országos átlagban. Jász-Nagykun-Szolnok és Pest megyében még a 3 tonnát sem érte el a hektáronkénti hozam, míg a dél-dunántúli és nyugat-dunántúli megyékben 6 tonnás hektáronkénti eredményt értek el a termelők. Az összesen 932 ezer hektár területről tehát az össztermés 4 millió tonna alatt maradt.

Ez közel negyedével kisebb, mint az elmúlt öt év átlaga.

Jász-Nagykun-Szolnok megyében az őszi árpa termése sem volt túl bő: hektáronként 2,7 tonna, Nógrád megyében pedig még ennél is kevesebb, 2,6 tonna. A Nyugat- és Dél-Dunántúl, valamint Fejér megye húzta fel az árpatermés átlagát, így alakult ki a 4,5 tonnás országos termésátlag.

A rozs, és a zab minősége ugyancsak nagy területi aránytalanságot mutat, a repce országos össztermése pedig 450 ezer tonna lett.

Feldman kitért arra is, hogy a szalma minősége szintén gyenge és a mennyisége is kevés. Az államtitkár arra kérte a növénytermesztő gazdálkodókat, hogy fokozottan figyeljenek az állattartók igényeire.

Magyarországon július közepére az ország területének döntő többségén súlyos, vagy nagy fokú aszály alakult ki. Súlyos veszélyben van az idei kukorica- és napraforgótermés. A kormány aszály vészhelyzeti operatív törzset is létrehozott. Nem csak Magyarországot sújtja a szárazság: Európa területének közel felén szenvednek a gazdálkodók az aszálytól.