A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) hétfői közlése szerint a napos és nyárias időjárás kiszárította a könnyű holt biomasszát az erdőkben és az azokkal szomszédos területeken, továbbá az alföldi talaj is kiszáradt, és az erdőtársulásokban lehullott nyárfa virágzat is növeli a tűz terjedési sebességét.

Hozzátették, a száraz biomassza miatt már a felszíni tüzek is 15-30 méteres lángmagasságú koronatűzzé fejlődhetnek.

A Nébih hozzáteszi, hogy a következő napokban nem várható olyan mennyiségű csapadék, amely a tűzkockázatot csökkentené, ezért fokozottan tűzveszélyes időszakot rendel el Bács-Kiskun, Csongrád-Csanád és Jász-Nagykun-Szolnok vármegyékben.

Emellett továbbra is fenntartja a vasárnap elrendelt tűzgyújtási tilalmat Hajdú-Bihar vármegyében.

A Nébih a lakosság fokozott elővigyázatosságát kéri az időszak alatt, többek között azt kérik, hogy ne dobják ki a gépkocsiból a cigarettacsikket, mert azok meggyújthatják az útmenti növényzetet. Ezen felül belterületen is érdemes a nagy lángmagasságú tüzek gyújtását elkerülni, mert a füsttel elszállva akár több száz méterrel odébb is tüzet okozhatnak az égő zsarátnokok.

Tűzgyújtási tilalom idején tilos a tűzgyújtás a külterületi ingatlanokon fekvő erdőkben, a fásításokban, valamint azok 200 méteres körzetében, valamint a tűzrakásra kijelölt, kiépített erdei tűzrakóhelyeken – írják a tájékoztatóban.

Így kerülhető el a kerti égetés miatti bírság

Az a magánszemély, aki tiltott helyen vagy időszakban égeti el a kerti hulladékát, legfeljebb 100 ezer forintos bírsággal büntethető.
Ha többre kíváncsi, itt olvashat tovább--->