Kiss Ambrus elmondta, a fővárosi önkormányzat a közigazgatási per megindítása iránti keresetlevélben kéri a bíróságtól az inkasszálás megtiltását. A május végi beadási időpontnak az az apropója, hogy akkor fordul át a főváros nettó finanszírozói pozícióba.

A főpolgármester-helyettes kiemelte, a szolidaritási hozzájárulás olyan elvonást jelent a fővárosnak, ami a közfeladatok ellátását lehetetlenné teszi.

Karácsony Gergely főpolgármester április 19-én, a főváros „túlélőprogramját” ismertető rendkívüli sajtótájékoztatóján közölte: vitatják a szolidaritási hozzájárulás törvényességét, ami az idén 58 milliárd forint terhet jelent, ezért a közigazgatási bíróságon pert indítanak az összeg csökkentése érdekében.

Karácsony Gergely: Meg kell óvni a budapestieket, jön a túlélőcsomag

A főváros „rengeteget spórolt” a Budapest-modell segítségével az energiaszámlákon, az év első három hónapjában összesen 29 milliárdot – számolt be Karácsony Gergely főpolgármester a főváros energiakrízis-helyzetéről. Bővebben>>>

Jogi álláspontjuk szerint az adónemnek azt a részét, amit törvényesnek gondolnak, befizetik, tehát az 58 milliárd forintból 33 milliárdot – mondta el akkor Karácsony Gergely jelezve azt is,

azért nem tartják törvényesnek a szolidaritási hozzájárulást, mert az alaptörvény szerint is az önkormányzatok saját bevételei nem elvonhatók.

Orbán Viktor után szabadon: Karácsony Gergely is nemzeti konzultációba kezd

Nemsokára minden 14. életévét betöltött fővárosi lakost levélben invitálnak a Budapesti Lakógyűlésre, amiben megkapják a szavazásra feljogosító dokumentumot, hogy kifejtsék véleményüket a Budapestet érintő kérdésekben. Bővebben>>>

Százmillióba került a Budapesti Lakógyűlés kihirdetése

Kiss Ambrus csütörtökön, az első „Budapesti Lakógyűlés” költségeiről szólva elmondta: a levél kinyomtatása, borítékolása, kézbesítése és a call center működtetésének költsége 100 millió 500 ezer forint.

Egy kézbesített levél 72 forintba kerül, és azért tudják ezt ekkora összeggel megoldani, mert nem a posta, hanem saját dolgozóik viszik ki

– közölte Kiss Ambrus hozzátéve, a lakógyűléssel kapcsolatos kommunikációs költségek nagyjából 25 millió forintra rúgnak.

Karácsony Gergely: Több mint kétszázmilliárd forintot tartott vissza a kormány Budapesttől

Karácsony Gergely főpolgármester bejelentette, hogy az utóbbi három évben mekkora összeget vont el a kormányzat Budapesttől. Bővebben>>>

Spórolás nélkül nem lett volna rá fedezet

Az energiamegtakarításról szólva a főpolgármester-helyettes elmondta, az év első négy hónapjában a tavaly szeptemberi árakhoz képest 37 milliárd forintos megtakarítást értek el.

Ugyanakkor ez nem azt jelenti, hogy 37 milliárd „most itt áll a kasszában”.

Ez azt jelenti a valóságban, ha ennyivel többet kellett volna kifizetni, akkor jelenleg nem 105,8 milliárd lenne a működési kiadás, hanem 37 milliárddal több, és ennek „egyáltalán nem lett volna fedezete” – mondta.