Háromnapos hosszú hétvége jön, és ismét sokan a wellness szállások felé vették az irányt. Ugyanakkor Ferenc pápa háromnapos apostoli látogatása miatt a legfelkapottabb város Budapest lett - mondta a Napi.hu-nak Kelemen Lili a Szallas.hu sajtószóvivője. A portálon leadott foglalások harmada wellness-szállásra szólt - tette hozzá.

Budapesten egy apartman ára egyébként egy éjszakára körülbelül 35 ezer forintnál kezdődik a Trivago.hu-n elérhető adatok szerint. A hotelekben 50 ezer forinttól lehet szállást foglalni.

A Szallas.hu-n április 26-án a több mint 16 ezer szálláshelyet tartalmazó kínálatnak már csak 14 százaléka volt foglalható - válaszolta Kelemen Lili. Úgy fogalmazott: most is óriási a kereslet a szállodák, az apartmanok és a panziók iránt, ugyanúgy mint a húsvéti időszakban.

A top 10 belföldi úti cél:

  1. Budapest
  2. Eger
  3. Pécs
  4. Sopron
  5. Gyula
  6. Szeged
  7. Balatonfüred
  8. Hévíz
  9. Siófok
  10. Hajdúszoboszló

A szálláshelyek közül a legtöbben apartmanokban foglaltak szállást, mondta Kelemen Lili, ezt követik a hotelek, a vendégházak és a panziók. Az árak húsvéthoz képest alig változtak, egy főnek egy éjszaka átlagosan 11 380 forintba kerül az április 29-ével kezdődő háromnapos hosszú hétvégére. Húsvétkor jellemzően egy főnek éjszakánként átlagosan 11 540 forintot kellett fizetnie.

A szálláshelyek árai egyébként egy év alatt körülbelül 20 százalékkal emelkedtek.

Kerestük a Magyar Turisztikai Ügynökséget is, hogy adjanak adatot, hogyan állnak a hosszú hétvégén a foglalások. Azt mondták szerkesztőségünknek, hogy jövő héten a pápalátogatás után majd egy közleményt adnak ki.

Sokan veszik célba a Balatont

Több ezer kerékpáros is a Balatont választja majd már ezen a hétvégén is. A bringások szállással kapcsolatos igényeit jól ki tudja ma már elégíteni a Balaton, már több ezer olcsó, bringabarát hely közül választhatnak, de létezik már országos szintű kerékpárosbarát szolgáltatói hálózat is, amely kimondottan az ilyen típusú szállásokat fogja össze –mondta Fekete Tamás, a Balatoni Turizmus Szövetség alelnöke.

Ez pedig segíti a bringás turizmus fellendülését, hiszen a kerékpárosok könnyebben tudnak választani olyan helyet, ahol nem érzik problémának, ha vendég kerékpárjával is foglalkozni kell.

Észak-Magyarország után egyébként a Balaton a legnépszerűbb a pihenni vágyóknál a Szallas.hu-n leadott foglalások alapján május 1-éhez kapcsolódó hosszú hétvégén - mondta Kelemen Lili.

Az észak-magyarországi kirándulóhelyek közül:

  • Eger
  • Szilvásvárad
  • Miskolctapolca
  • Egerszalók
  • Miskolc
  • Noszvaj
  • Sárospatak
  • Lillafüred
  • Mátrafüred
  • Demjén a legnépszerűbbek.

Legközelebbi háromnapos hosszú hétvégére október 21-ig kell várni, amikor az október 23-i nemzeti ünnep hétfőre fog esni, ezért ismét lesz három pihenőnap egyben.

Háromnapos hosszú hétvégék 2023-ban

  • Április 29-30. és május 1. – szombat, vasárnap, hétfő
  • Május 27-28-29. – szombat, vasárnap, hétfő
  • Október 21-22-23. – szombat, vasárnap, hétfő
  • December 30-31. és 2024. január 1. – szombat, vasárnap, hétfő

Négynapos hosszú hétvégék 2023-ban

  • Április 7-8-9-10. – péntek, szombat, vasárnap, hétfő
  • December 23-24-25-26. – szombat, vasárnap, hétfő, kedd

Nem lesz strandidő, de sokan kinyitnak

Az előrejelzések szerint a háromnapos hosszú hétvégén ugyan csak húsz fok alatti nappali maximum hőmérséklet várható, számos hazai strand ennek ellenére már megnyitja szabadtéri élménymedencéit. Többek között Mórahalmon, Hajdúszoboszlón, Budapesten és Szegeden is strandolhatunk majd.

Sok strand nem tér el a tradícióktól és már május 1-jén kinyit. Ilyen például az ország legnagyobb fürdője, a hajdúszoboszlói Hungarospa deklaráltan minden évben megnyitja a strandját május 1-re, idén már április 29-én, szombaton strandolhatunk. Zalakaroson április 29-én nyílik a strandmedencék egy része, a sportmedence és a népszerű szabadtéri gyerekvilág is. A hétvégén már működnek a csúszdák is. A mórahalmi Szent Erzsébet Gyógyfürdő már húsvétra megnyitotta a szabadtéri gyerekmedencét és a csúszdás medencét.

Budapesten a Palatinus Strandon az egész évben működő úszó és termálmedencék mellett megnyit az élménymedence és egy gyerekmedence is. A többi medencére és a csúszdákra egy hónapot még várni kell.

 

A Gellért fürdőben a hullámmedence már április 22. óta üzemel, igaz hullámszolgáltatás nélkül. Szombaton nyitnak a strandmedencék Békéscsabán, Berekfürdőn, Bogácson és Igalon is.