Az Európai Bizottság koronavírus-járvánnyal kapcsolatos állami támogatásokra vonatkozó ideiglenes keretszabálya alapján jóváhagyta azt a magyar állami támogatási programot, "amely a kis- és középvállalkozásoknak hivatott segítséget nyújtani és likviditást biztosítani a koronavírus-válság hatásainak enyhítése érdekében".

Az intézkedés keretében a helyi iparűzési adó mértéke 1 százalékra mérséklődik, az iparűzésiadó-előleg pedig 50 százalékkal csökken.

A testület - közleményük szerint - megállapította, hogy a magyar program összhangban van az ideiglenes keretszabályban meghatározott feltételekkel, mivel egyebek mellett:

  • a támogatás összege vállalkozásonként nem fogja meghaladni a mezőgazdasági termékek elsődleges termelésével foglalkozó vállalkozások esetében a 200 ezer eurót, a halászati és akvakultúra-ágazatban tevékeny vállalkozások esetében a 240 ezer eurót, az összes többi ágazatban működő vállalkozások esetében pedig az 1,6 millió eurót,
  • és a program 2021. december 31-én lezárul.

Ennek megfelelően a bizottság az állami támogatásokra vonatkozó uniós szabályok szerint jóváhagyta az intézkedést.

Karácsonyi ajándék volt

A helyi iparűzési adó csökkentését korábban Parragh László, a Magyar Kereskedelmi- és Iparkamara (MKIK) elnöke dobta be, amelyet a magyar kormány végül rendeletben szabályozott, ami karácsony előtt ki is hirdettek a Magyar Közlönyben.

A rendelet kimondja, hogy a 2021-ben végződő adóévben a helyi iparűzési adó mértéke 1 százalék, akkor is, ha az önkormányzati rendeletben megállapított adómérték ennél több. (A helyi adókról szóló törvény 2 százalékot tartalmaz.) Ez azonban csak a mikro-, kis- és középvállalkozásokra vonatkozik. Ebbe a körbe azok a vállalkozások tartoznak, amelyeknek a nettó árbevétele, vagy a mérlegfőösszege legfeljebb 4 milliárd forint.

A rendelet kimondja továbbá, hogy a mikro-, kis- és középvállalkozásnak 2021-ben, helyi iparűzési adónak csak a felét kell megfizetniük. A kedvezmény feltétele, hogy a vállalkozó 2021. február 25-ig nyilatkozzon a székhelye, telephelye szerinti önkormányzati adóhatóságnak arról, hogy mikro-, kis- és középvállalkozásnak minősül.

A kormány arról is rendelkezett, hogy a 25 ezer fősnél kisebb lélekszámú településeken kompenzálják a lecsökkentett iparűzési adó miatt keletkező bevételkieséseket. Ennek a módját január 31-ig kellett kidolgoznia a pénzügyminiszternek és a belügyminiszternek.

Nem okozott osztatlan örömöt

A döntés számos polgármester - kezdetben még a fideszes városvezetők körében is - nagy felhördülést okozott, a városvezetők már egyes közszolgáltatások leállásáról beszéltek. A Települési Önkormányzatok Országos Szövetségének becslése szerint idén 150 milliárdos kiesést okoz a helyhatóságoknak az iparűzési adó megfelezése, míg a veszteségek kompenzálása teljes egészében a kormány kegyétől függ majd.

A helyi adó csökkentését kritizáló hangok arra hívták fel több ízben a figyelmet, hogy ez az adócsökkentés mintegy 800 ezer vállalkozás számára jelenthet segítséget, ám ez a támogatás nem a járványhelyzet miatt kritikus helyzetbe került cégeken segít. Ez pedig azért van így, mert rendkívül széles kört érint, egy olyan közteherre vonatkozik, amely árbevétel alapján számítódik és a vállalkozások esetében messze nem tartozik a legnagyobb kiadási tételek közé.

Ezzel szemben a hipa mérséklése sok tekintetben alulról felfelé történő újraelosztást valósít meg, vagyis a közszolgáltatásoktól (óvodák, bölcsődék fenntartása, közösségi közlekedés stb.), így közvetetten az alacsonyabb jövedelműektől von el forrásokat, amelyeket a vagyonos rétegek felé oszt vissza.

Szintén a kritikák között fogalmazódott meg, hogy ez a lépés illeszkedik a kormány eddigi támogatási politikájához is, amely a különféle adó-, és munkahelyteremtési támogatások után további kedvezményekhez juttatja a jól profitáló külföldi, illetve NER-közeli vállalatokat. (Erről bővebben itt olvashat.)

A hipa csökkentéséről a Napi.hu is készíttetett a Pulzus kutatóval egy reprezentatív felmérést, amiből kiderült, hogy a magyar társadalmat teljesen megosztja a kormány döntése: a támogatók és az ellenők aránya 50-50 százalék volt.