A BKV elsődleges vizsgálata megállapította, hogy a Kőbánya-Kispest állomás kihúzójában az egyik metrószerelvény tilos jelzésre indult el. Ráadásul a szerelvényen a vonat indítását, mozgását, sebességét folyamatosan felügyelő rendszer is ki lett kapcsolva. Adataik szerint minden egyéb biztonsági rendszer (pl. autóstop) működött.

Ennek alapján nagyon valószínű, hogy emberi mulasztás okozhatta a balesetet. A vizsgálatok ugyanakkor tovább folytatódnak.

Az esemény a metrófelújítási munkálatokat nem befolyásolja, viszont a helyreállítási munkák befejezéséig a Határ út és Kőbánya-Kispest között metrópótló autóbuszok szállítják az utasokat.

21-én éjjel utasok által nem használt területen az éjjel két metrószerelvény ütközött. A Városi és Elővárosi Közlekedési Egyesület (VEKE) súlyosnak minősítette a balesetet. A pálya az adott helyen tönkrement, a kisikló vonatok a biztosítóberendezés kábeleit elvágták és a programszőnyeget is elszakították. A podesztek (emelt járdák a vágányok között) is összegyűrődtek, el kell majd őket bontani.