Több kórházban is leállhat a betegellátás - hívja fel a figyelmet az Orvostechnikai Szövetség MTI OS-hez eljuttatott közleményében. Felhívják a figyelmet, hogy a kórházak lejárt adósságállományának részleges rendezése érdekében tett lépések nem elégségesek.

Az OSZ felmérése szerint a lejárt adósságállomány legalább fele a gyógyító technológiákat – így az orvostechnikai eszközöket – szállító cégek felé áll fenn. Mivel ezek a technológiák nélkülözhetetlenek a magas színvonalú gyógyítás során, a rendkívül rossz finanszírozási helyzet miatti esetleges kiesésük a betegellátásból, súlyos veszélyeket hordoz magában.

Jöhet a 100 milliárdos adósság

Az érdekképviselet nyomatékosan kéri a kormányt, hogy gondoskodjon az egészségügyi intézmények megfelelő finanszírozásáról, és mihamarabb nyújtson segítséget abban, hogy a kórházak még a nyár folyamán ki tudják fizetni az összes beszállítójuk felé fennálló, lejárt tartozásukat.

Ahogy azt a Napi.hu is megírta: a Magyar Államkincstár adatai szerint, a költségvetés alá tartozó kórházak és háttérintézmények lejárt tartozásállománya június 30-án 70,2 milliárd forint volt. A négy orvosi egyetemmel együtt az adósságállomány elérte a 86,5 milliárd forintot, ami történelmi rekordnak számít, egy hónap alatt a tartozásállomány 13,6 milliárd forinttal nőtt. Rásky László, az OSZ főtitkára szerint, ha ez a tendencia folytatódik, akkor könnyen kiszámolható, hogy a július végi tartozásállomány elérheti a 100 milliárd forintot is.

Rásky László szerint a beszállító cégek vezetői türelmetlenek, sőt nem egyszer dühösek – számolt be az általános hangulatról – és jó néhány cég vizsgálja azokat a jogi lehetőségeket, amelyek révén rövid időn belül hozzájuthatnak a követeléseikhez és adott esetben ezzel egy időben megszabadulhatnak szerződéses kötelezettségeiktől.

Az OSZ hivatalos forrásból származó információi szerint a kormány július folyamán 39,3 milliárd forintot juttat az állami fenntartású fekvőbeteg-ellátást nyújtó intézmények, amit kizárólag a felhalmozott rezsiköltségek kiegyenlítésére használhatnak.

Csak az orvostechnikának 40 milliárddal tartoznak

Most a tartozásállomány egyharmada, körülbelül 20 milliárd forint rezsitartozás, az orvostechnikai beszállítóknak nagyságrendileg 35-40 milliárd forinttal tartoznak az intézmények, 15 milliárd forinttal pedig a többi beszállítónak tartoznak.

Figyelembe véve azt, hogy az energiaszolgáltatók állami tulajdonban vannak, illetve hogy egyes további gazdasági szereplők – például a büntetés-végrehajtás gazdasági társaságai – által kibocsátott számlák kifizetése általános elsőbbséget élvez, az OSZ szerint a magyar állam egyelőre kizárólag az érdekkörébe tartozó vállalkozások helyzetének javítására koncentrál a költségvetési források felhasználása során.