Takarékra kapcsolta a beruházások Magyarországon a második negyedévben. A fejlesztések volumene éves szinten 7,8 százalékkal, az előző negyedévhez képest – szezonálisan kiigazítva – 2,5 százalékkal nőtt - derül ki a KSH szerdán közzétett adataiból. 

A kevesebb mint 8 százalékos éves bővülés mérsékelt tempónak mondható és visszafoghatja a jövőbeni növekedést. A járvány előtt ennél jóval komolyabb volt a növekedés. 2018 első negyedévétől 2019 harmadik negyedévéig 12,8-22,9 százalékos volt a fejlődés éves összevetésben. 

A beruházások növekedése a háztartások erőteljes, illetve a vállalkozások és a költségvetés mérsékelt aktivitásával magyarázható. A meghatározó súlyú feldolgozóipari fejlesztések, valamint a lakásépítések és az ingatlanfelújítások növelték, a szállítás, raktározáshoz, továbbá a kereskedelemhez kötődő beruházások visszafogták a nemzetgazdasági teljesítményt. 

A részletes adatok szerint a beruházások legnagyobb részét - 28 százalékát - képviselő feldolgozóipar fejlesztései a második negyedévben nagymértékben - 25 százalékkal nőttek, köszönhetően elsősorban a meghatározó súlyú villamosgép-gyártás területén a korábbi időszakokban elkezdett nagyszabású projekteknek. A gép, gépi berendezés, valamint a fémalapanyag és fémfeldolgozási termék gyártása területén is bővültek a beruházások, ugyanakkor a járműgyártás és a gyógyszergyártás fejlesztései csökkentek.

A második legnagyobb beruházónak számító, a nemzetgazdaság fejlesztéseinek közel ötödét megvalósító ingatlanügyletek beruházási teljesítménye jelentősen, 19 százalékkal bővült, ami elsősorban az együttesen meghatározó súlyt képviselő lakásépítések, illetve ingatlanfelújítások kiemelt növekedésének tudható be.

Ugyanakkor szállítás, raktározás beruházási volumene az előző negyedévekben tapasztalt növekedés után 12 százalékékkal csökkent a magas bázishoz képest. Ennek oka többek között az, hogy a szállítással, raktározással foglalkozó, piacorientált vállalkozások beruházásai elmaradtak a bázisidőszakitól. A kereskedelem nemzetgazdasági ágban regisztrált 1,4 százalékos volumencsökkenés oka elsősorban az, hogy a nagykereskedelemben tevékenykedő vállalkozások visszafogták beruházásaikat.