Lázár János, az MTI-nek adott interjújában egyebek mellett azt mondta: elképzelhetetlen gazdasági növekedés a Magyar Nemzeti Bank (MNB) támogatása nélkül, és úgy fogalmazott: a jegybank "nem Simor András bankja, hanem az országé". A kormány és az MNB viszonyát firtató felvetésre Lázár János úgy vélekedett, hogy a jegybank mostani vezetői és a kormány gazdaságpolitikusai mást gondolnak a világról, holott szerinte ma, amikor szinte minden ország azzal küzd, hogy kismértékű a gazdasági növekedés, vagy éppen visszaesés várható, a nemzeti banknak az lenne a feladata, hogy monetáris eszközökkel támogassa a kabinet gazdaságpolitikáját. A jelenlegi gazdasági helyzetben a Fidesz frakcióvezetője azt tartaná indokoltnak, ha a jegybank vezetése rugalmasabb lenne, hiszen a Magyar Nemzeti Banknak alkotmányos kötelessége az együttműködés.

Az MNB az MTI kérdésére hangsúlyozta: Lázár János, a Fidesz országgyűlési frakciójának vezetője pontosan ismeri a jegybank és a kormány együttműködésének módját és mértékét, ezért tisztában kell lennie azzal, hogy nyilatkozatának az együttműködés hiányára utaló részei nem felelnek meg a valóságnak.

Ahogy azt a monetáris tanács legutóbbi közleményében is leszögezte, az MNB legfőképpen a monetáris politika és ezen keresztül a gazdasági környezet kiszámíthatóságának fenntartásával, az árstabilitás biztosításával és a pénzügyi rendszer stabilitásának megőrzésével tud hozzájárulni a gazdaság növekedéséhez.

"A frakcióvezető úrnak a jegybanki függetlenséget támadó szavai elfogadhatatlanok és a jelenlegi válságos helyzetben különösen sokat ártanak az ország érdekeinek.". Az MNB felhívta a figyelmet arra, hogy a napokban elfogadott jegybanktörvény is kimondja: a kormány vagy bármilyen más szervezet tiszteletben tartja a jegybanki függetlenség elvét és nem kísérli meg az MNB, valamint szervei tagjainak befolyásolását feladataik ellátása során.