Legfrissebb adatok szerint már 1,88 milliárd forintot költöttek a Magyarországon moziba járók az Avatar - A víz útja című filmre. Január 12. és 18. között 70 890-en vettek jegyet a mozifilmre – derül ki a Filmforgalmazók Egyesületének adataiból.

A film második része öt hete megy a hazai mozikban és eddig majdnem 846 ezren látták, a Port.hu szerint 7,5-es értékelést kapott az alkotás a nézőktől, a film első részét pedig 8,6-ra értékelték moziba járók.

A múlt heti összesítés szerint 41 százalékkal kevesebben voltak kíváncsiak a sci-fire, mint egy héttel korábban. Múlt héten 167,5 millió forintért váltottak jegyet az amerikai mozira, míg egy héttel korábban 281,7 millió forintot hagytak a jegypénztárakban a kasszasiker miatt.

Kép: Avatar.com

A filmeposz első részét 2009-ben mutatták be, 2010-ben kilenc Oscar-díjra jelölték, köztük a legjobb film és a legjobb rendező kategóriákban, s hármat meg is nyert: a legjobb fényképezésért, a legjobb látványtervezését és a legjobb vizuális effektekért járót – írta a Port.hu. A magyarországi mozikban akkor tíz héten vezette a toplistát és végül több mint 1,2 millió jegy kelt el rá.

Idén is jelölték Oscar-díjra a James Cameron által rendezett film második részét, bekerült a legjobb filmek közé. A már kétmilliárd dolláros bevételt is átlépő Avatar 2023-ban négy kategóriában versenyez. A film költségvetése egyébként 250 millió amerikai dollár volt.

A díjátadót március 12-én rendezik meg az Amerikai Filmművészetek és Filmtudományok Akadémiája a Los Angeles-i Dolby Theatre-ben, helyi idő szerint 17 órától, magyar idő szerint hétfő hajnalban.

Korábban James Cameron a francia 20 Minutes-nek adott interjújában azt mondta, az Avatar harmadik része egy harmadik na’vi klánt mutat majd be, ez nem a víz, hanem a tűz népe lesz, és az ígéretek szerint ezúttal na’vi törzsek közti harcokat is láthatunk majd. A rendező kiemelte: szeretné új szemszögből bemutatni a na’vikat, mert eddig csak a jó oldalukat láthatták a nézők. Az első filmekben nagyon negatív emberi, és nagyon pozitív na’vi példákat ismertünk meg, az Avatar háromban ennek az ellenkezője történik majd.

Nyugodtan mondhatom, hogy az utolsó rész lesz a legjobb. A többi csak egy bevezetés volt, hogy megterítsük az asztalt, mielőtt felszolgáljuk a főfogást

– mondta az Oscar-díjas rendező.

A francia lap szerint az Avatar harmadik részére jó eséllyel nem kell egy újabb évtizedet várni, hiszen Cameronék egyszerre forgatták a második és harmadik részt. A premier 2024. decemberében várható.

A múlt heti filmstatisztikai adatok szerint nagyon nagy siker még a hazai mozikban a Beugró a Paradicsomba című film is. A George Clooney és Julia Roberts rajongók a bemutató óta eltelt 15 hétben 419 ezren vettek jegyet a vígjátékra, eddig összesen 755 millió forintnál is többet költöttek a mozira a jegypénztárakban.

Valamint nagy kedvenc az új Tom Cruise film is, ami a Top Gun: Maverick címen fut a mozikban, az akciófilm már 34 hete megy és 977 millió forint árbevételt hozott Magyarországon.