Visszakerült az Egyesült Államokból Argentínába egy repülőgép, amelyet a katonai diktatúra idején a politikai ellenfelek megsemmisítésére használtak. A gép a jövőben az áldozatok emlékének szentelt Buenos Aires-i múzeum egyik kiállítási darabja lesz. A múzeumot egy egykori titkos börtönben rendezték be, ahol jogvédő szervezetek becslése szerint több mint négyezer ellenzéki kínoztak és gyilkoltak meg.

A Skyvan PA-51 típusú turbólégcsavaros repülőgép részt vett az úgynevezett halálrepülésekben, amelyek az 1976-1983-as véres argentin diktatúra eszközei voltak a bíráló hangok végleges elhallgattatására.

A repülőgép rakteréből a másként gondolkodókat még élve, ám elkábítva és megkötözve a Río de la Platába dobták.

A gépről tizenkét embert taszítottak a folyóba 1977-ben, köztük az eltűnt gyermekeik után kutató anyacsoport három alapító tagját, illetve két francia apácát, akik szóvá tették, hogy egyre többen tűnnek el a katonai diktatúra uralma alatt. A repülőgép az áldozatok hozzátartozóinak kérésére került vissza az Egyesült Államokból, miután azt az argentin kormány megvásárolta.

Nem kegyelmeztek az anyáknak sem

Egy másik áldozat, Azucena Villaflor segített létrehozni a Madres de Plaza de Mayo nevű csoportot, amely az eltűnt gyermekeik felkutatására és igazságszolgáltatásra törekvő anyák csoportja volt, mielőtt őt magát a diktatúra őrizetbe vette és megölte.

Szörnyű belegondolni, hogy egy anyát, aki csak a fiát kereste, élve dobtak ki a repülőgépből

– mondta lánya, Cecila a Reutersnek.

Az áldozatok hozzátartozóinak kérésére az argentin gazdasági miniszter megvásárolta a repülőgépet, és megszervezte annak elszállítását az Egyesült Államokból.

A múltat nem lehet megváltoztatni, de tanulhatunk belőle

– jelentette ki a gép hétfői bemutatóján Cristina Fernández de Kirchner argentin alelnök. Az eseményen magas rangú politikusokon kívül az áldozatok hozzátartozói is részt vettek.

A Skyvan PA-51-et 2010-ban azonosította be Miriam Lewin újságíró, a diktatúra egyik túlélője, valamint Giancarlo Ceraudo olasz fotós repülési naplók segítségével. A felfedezés szolgáltatta bizonyítékot egy történelmi perben is felhasználták, amelynek során több tucat embert ítéltek el a diktatúra alatt elkövetett bűncselekményekért.