Decemberben nem volt nagyobb az éves szintre számított infláció az élelmiszerek esetében, mint novemberben, a drágulás az előző év azonos időszakához képest mindkét hónapban kerekítve 49 százalék volt az agrarszektor.hu elemzése szerint. Stagnálás csak kevés termékre volt jellemző, ugyanakkor

a narancs ára egyetlen hónap alatt 27, a fehérrépáé 23 százalékkal esett vissza, a paprika és a sárgarépa 7-6 százalékkal lett olcsóbb.

Az átlagos drágulást a trappista sajt vezeti, ennek az ára egyetlen hónap alatt 18,7 százalékkal ment fel. Azonban általában is látványossá vált, hogy a december a tejtermékeknél hozott erős inflációt. A 2,8-as UHT tejjel már csak azért sem érdemes komolyan foglalkozni, mert szinte soha nem látni a boltokban, kérdés, hogy ezen a kormány új rendelete - miszerint, a kereskedők kétszer többet tartsanak az árstop alá eső termékekből - tud-e érdemben változtatni.

A lap felmérése szerint az 1,5-ös UHT tej december végén átlagosan 380 forintba, a 2,8-as ESL tej 433 forintba, az 1,5-ös ESL tej pedig 395 forintba került. Emellett a 20 százalékos zsírtartalmú tejföl 12 százalékkal került többe, de a joghurt, a túró és a 1,5 százalékos tej ára is 10 százalékkal nőtt.