A bruttó villamosenergia-fogyasztás 4,06 terawattóra (TWh) volt, 3 százalékkal magasabb, mint tavaly márciusban. A hazai termelés 3,8 százalékkal nőtt, az össztermelés 61 százalékát a karbonmentes technológiák adták, ezen belül a naperőművek aránya 4,8 százalék volt. A változékony időjárás hatására a naperőművi termelés napi maximuma 270 és 1300 megawattóra (MWh) között ingadozott - idézi a hivatal összefoglalóját az MTI. 

A piaci árak Európa-szerte magasabbak voltak a márciusban megszokott értékeknél. Ehhez hozzájárult, hogy a német piacon folytatódott az alacsony szélerőművi termelés, és a szokásosnál nagyobb mértékben kellett a fosszilis termelőkre támaszkodni az ellátásban. A szén- és a gázerőművi termelés is nőtt. Az elhúzódó hideg időjárás a szén- és gázárakat is emelte, miközben a historikus magasságokba szökő szén-dioxid-kvótaárak jelentősen növelték a fosszilis villamosenergia-termelés költségeit.

A szén-dioxid drágulása a jövő évi villamosenergia-termékárakat is megemelte. A német piacon 2011 óta nem látott szinten (56,8 euró/MWh) zárta a hónapot a 2022. évi zsinórtermék ára, és a hazai piacon is elérte a 60 euró/MWh-t.

Márciusban a MEKH közleménye szerint a szabályozási piacokhoz kapcsolódó költségek jelentősen emelkedtek. A hivatal vizsgálatot indított a kiegyenlítő energia költségek emelkedését okozó tényezők azonosítása és a szabályozói beavatkozás szükségességének meghatározása érdekében.