Méltatlannak tartja a Független Egészségügyi Szakszervezet (FESZ) a kormány szakdolgozóknak szóló bérajánlatát. Soós Adrianna, az érdekképviselet vezetője szerint a júliustól ajánlott 18 százalékos béremelés a magas infláció miatt még a keresetek értékének megőrzéséhez is kevés - írja a Népszava.

Az infláció az év első három hónapjában 25 százalék volt. A FESZ szerint sokan már most is fizetéselőleget kérnek, hogy átvészeljenek egy hónapot.

A Belügyminisztérium (BM) a minap hozta nyilvánosságra az egészségügyben dolgozók júliustól esedékes béremeléséről szóló jogszabálytervezetét. A javaslat szerint a gazdasági és műszaki szakemberekre átlagosan bruttó 57 600 forint emelés jut. Ám arról, hogy ebben a körben ténylegesen ki mekkora emelést kap, az intézményvezetők dönthetnek.

A szakdolgozók végzettségtől, az egészségügyben eltöltött időtől függően 44 ezer és 130 ezer forint közötti többletpénzre számíthatnak. Az átlagemelés esetükben bruttó 72 ezer forint lesz, ekkora összeget a húsz éve pályán lévő szakképzett ápolók kapnak majd. Az ő mostani bruttó 314 ezer forintos alapbérük júliustól 386 ezer forintra nő - írja a lap.

A BM MTI-nek küldött közleményében azt írták:

  • A központi költségvetésben 50 milliárd forintot különített el az ápolók és az egészségügyben dolgozók idei alapbéremelésére.
  • Az alapbéremelés 2024 márciusában folytatódni fog - mértékéről később döntenek.
  • A júliusi ápolói alapbéremelés mintegy 84 ezer egészségügyi szakdolgozót érint.
  • Az ápolói béremelésre idén 41,5 milliárd forintot fordítanak.
  • Az egészségügy nem gyógyító területein dolgozó több mint 24 ezer ember béremelésére idén 8,4 milliárd forintot költenek.