A közösségi hálón közzétett közel ötven, bizonyítottan gyűlölködő, bűncselekmény elkövetésére vagy annak helyeslésére irányuló bejegyzést azonosított a rendőrség, míg összesen csaknem 90 ilyen típusú bejegyzésről szóló bejelentést vizsgálnak.

A rendőrség teljes gőzzel dolgozik...a szerdai nap után betelt a pohár

 – közölte Matúš Šutaj Eštok (Hlas) a Robert Fico elleni merényletre utalva vasárnap. A szlovák belügyminiszter egyben határozott fellépést ígért a közösségi hálón közzétett, a politikusok ellen megfogalmazott halálos fenyegetések, valamint ezeket helyeslő megjegyzések szerzői ellen. Mindent megtesznek, hogy az ilyen típusú üzenetek szerzőit azonosítsák és bíróság elé állítsák. Hozzátette, ez a névtelenül írott sorokra is vonatkozik.

Mint mondta, a virtuális térben zajló gyűlöletkeltést különböző korú és iskolázottságú személyek végzik. Őrizetbe vettek például egy 41 éves iglói (Spišská Nová Ves) férfit, akinek már a múltban meggyűlt a baja a törvénnyel, de egy 23 éves pozsonyi és egy 40 éves nyitrai nőt is, akik eddigi életük során nem követtek el bűncselekményt – adott hírt róla az Új Szó.