Márciusban átlagosan 20 százalékos fizetésemelést kellett volna kapnia az iskolai védőnőknek is, de a többség mégis kimaradt belőle. A Független Egészségügyi Szakszervezetnél (FDSZ) több ápoló, szakdolgozó jelezte, hogy nem kapták meg a beígért 20 százalékos emelést. Van, akinek 17, 15 vagy 8 százalékkal nőtt a bére, de arra is akad példa, aki alig 6 százalékkal keres majd többet – számolt be az RTL Híradó.

A különbségeket az okozza, hogy a bérpolitikát a munkáltatónak, vagyis a kórházaknak és az iskolai védőnők esetében az önkormányzatoknak kellett kialakítania. Soós Adrianna, a Független Egészségügyi Szakszervezet elnöke azt mondta, hogy a tagjaik fele elégedetlen az emeléssel.

Sok esetben a munkáltatók félre értelmezték a jogszabályt, és a pótlékokat beleépítették az alapbérbe, ezt pedig úgy tekintették, mint egy béremelést, holott ez a dolgozónak semmi többletet nem jelent.

Az elnök szerint vannak olyan kórházak, ahol egységesen nagyobb emelést kaptak a dolgozók, és elégedettek is, de akadnak olyan intézmények, ahol szerinte a vezetőség nem volt felkészülve arra, hogy nekik kell a bérpolitikát kialakítani. Az egyenlőtlenségek pedig feszültséget szülnek.

Az iskolai védőnők nagy része sem járt jól, hiszen a beígért béremelésből a többségük kimaradt.

Nagyon sok helyen nem valósult meg egyáltalán béremelés vagy még azt a minimális összeget sem fordították béremelésre a munkáltatók, amit fordíthattak volna – mondta Szalai P. Boglárka az FDSZ védőnői alapszervezetének vezetője. A Belügyminisztérium szerint ugyanakkor „az érintett dolgozók túlnyomó többsége elégedett az emeléssel”.