Nagy István agrárminiszter utasítása a mai Hivatalos Értesítőben jelent meg.

Az erdőgazdálkodás fontos része az energia-vészhelyzet megoldásának, ezért a kormány a tűzifa biztosítása érdekében enyhítette a fakitermelés szabályait. Magyarországon a faanyag a legfontosabb újratermelhető nyersanyagunk, és a magyar erdőkben fenntartható erdőgazdálkodást folytatunk. Ez azt jelenti, hogy évtizedek óta kevesebb fát hasznosítunk, mint amennyit az erdők teremnek, így jelentős tartalékokat sikerült biztosítani - írja a miniszter közleményében.

Megjelent a részletszabályozás

A fakitermelés szabályozására vonatkozó kormányrendelet kizárólag veszélyhelyzet esetére készült, a vegetációs időszakra vonatkozó előírások 2023. március 31-e után nem alkalmazhatók. A tárcavezető megerősítette azt is, hogy természetvédelmi vagy Natura 2000 terület esetében, az őshonos fák tarvágása továbbra is tilos.

A miniszter az állami erdőkre vonatkozó utasításában kitért arra is, hogy a megnövekedett tűzifa-igény miatt a keresletet elsősorban akáccal kell kielégíteni, ez a fafaj ugyanis kitermelés után nyers állapotban is jól használható.

A fakivágások könnyített szabályai csak akkor alkalmazhatók, ha a 2022-es kitermelési tervben foglaltak végrehajtásával a tűzifa-keresleti igény nem elégíthető ki - áll a miniszter közleményében.

A miniszter szerint növekszik a magyar erdő

Nagy István szerint a magyar erdők folyamatosan növekednek, két év alatt 44 ezer hektár új erdő telepítésére adtak támogatást. 2010 óta csaknem 45 millió köbméterrel nőtt az élőfa készlet. Az idén az állami erdőgazdaságok még 1,3 millió köbméter tűzifa és apríték tervszerű kitermelésére rendelkeznek érvényes engedéllyel.

Sokan tiltakoztak a rendelet miatt

A fakivágások könnyítése miatt több természetvédelmi szervezet tiltakozott, a WWF Magyarország petícióját a rendelet visszavonására már több mint százezren írták alá. Zöld civil szervezetek szerdára Ne vágj ki minden fát! címmel demonstrációt szerveztek este 6 órára, a Magyar Tudományos Akadémia elé. A környezetvédők szerint "a klímaválság kellős közepén, az ökológiai összeomlás küszöbén", 2022-ben végzetes hiba lenne a korlátok nélküli fakitermelés.