A kormányfő az MTI szerint úgy fogalmazott: "határvadász egységeket állítunk fel, amelyek az Önök biztonságát őrzik majd, együttműködve a rendőrséggel". Első lépésben 2200 határvadászt képeznek ki és állítanak szolgálatba. Az erről szóló rendeletet Orbán pénteken aláírta. (A kormányrendeletből kiderül, a határvadászok a rendőrség állományába fognak tartozni.)

Orbán Viktor közölte azt is, hogy csütörtökön több mint tíz órás kormányülést tartottak. Megállapították, hogy számos afrikai ország élelmiszerellátása veszélybe került a ukrajnai háború miatt (nagy részben azért, mert az oroszok blokkolják az ukrán gabonaszállítmányokat - a szerk.) Az élelmiszerválság miatt arra számítanak, hogy tovább nő a migrációs nyomás a déli határainkon. Több százezer illegális migráns kelhet útra Magyarország és Európa irányába a következő hetekben és hónapokban - véli Orbán.

Dráma!

A kormányfő ennek előszelét már érzi, "megnőtt az illegális határátlépők száma", sőt a "fellépésük egyre erőszakosabb és brutálisabb". A szerb oldalon már fegyveres összecsapások is voltak, amelyek halálos áldozatot követeltek - mondta Orbán. (Ez a Szabadka melletti erdőnél történt, amikor két afganisztáni menekülteket csempésző banda csapott össze, és a lövöldözésben egy 16 éves lány meghalt - a szerk.)