Mindez az államfő honlapján közzétett rendeletből derült ki.

Borzilov a mukachevo.net kárpátaljai hírportál szerint 2022 júliusa óta vezette a részleget. Ezt megelőzően, 2019-től az SZBU Poltava megyei részlegét irányította, azelőtt pedig a biztonsági szolgálat kémelhárítási osztályának helyettes vezetője volt.

Zelenszkij hétfőn már hajtott vére személycseréket az SZBU-nál: felmentette Olekszandr Pokladot a biztonsági szolgálat kémelhárítási osztályának vezetői posztjáról, és kinevezte őt az SZBU vezetőhelyettesévé – emlékeztetett az Ukrajinszka Pravda hírportál. Másik rendeletével Olekszandr Pelint nevezte ki a zaporozzsjai régió biztonsági szolgálatának élére. Ez a poszt 2023. március 6. óta betöltetlen volt, miután az elnök menesztette Borisz Bezrukijt a tisztségből.

Az ukrán sajtó korábban arról írt, hogy egyes bírósági határozatok nyilvántartása szerint 2018 júliusában egy ilyen nevű személyt – azaz Jevhen Viktorovics Borzilovot – megállítottak Kijev főutcáján és kiderült, hogy alkoholos befolyásoltság alatt autót vezetett. 2019 januárjában ittas vezetés vétségében találták bűnösnek, de az elévülési idő lejárta miatt felmentették a büntetés alól. Az ukrán lapok természetesen nem hagyják ki a bűnlajstromból azt sem, hogy Borzilov milyen rokoni vagy felmenői kapcsolatokkal rendelkezik Oroszországban vagy például Luhanszkban.

Az „Utolsó bástya” című online kiadvány július 11-én ironikusan „gratulált” a poltavai állambiztonsági szolgálat akkori vezetőinek, név szerint Jevhen Rohacsevnek és a poltavai SZBU akkori meghatalmazottjának, Jevhen Borzilovnak, hogy „rendkívül professzionális fellépésüknek köszönhetően”, a poltavai Állambiztonsági Szolgálat „áruló és kollaboráns” titkos alkalmazottja, Szerhij Cserednicsenko, akadályok nélkül tudta elhagyni Ukrajna területét, miután hónapokig bujkált egy rendőrtiszt dácsájában. Cserednicsenko nyíltan együttműködött a Herszont ideiglenesen megszálló orosz adminisztrációval, sőt egyfajta vagyonkezelőként funkcionált. Hollétéről azóta sem tudnak semmit. 

 

Zelenszkij baráti jobbot nyújtott a magyar katonáknak

Volodimir Zelenszkij Beregszászra utazott, ahol magyar katonákkal fogott kezet. Bővebben>>>