Újabb vádakat emeltek az ügyészek Donald Trump volt amerikai elnök ellen a titkosított iratokkal kapcsolatos ügyben. A Bloomberg szerint a bővített vádiratban már az is szerepel, hogy

a volt államfő tavaly utasítást adott két beosztottjának a Mar-a-Lago nevű rezidenciáján készült biztonsági felvételek törlésére.

A vádirat alapján Donald Trump kifejezetten azt kérte, hogy azokat a felvételeket tüntessék el, amelyek arról a raktárhelyiségről készültek, ahol a titkosított dokumentumok is voltak. Mindezt csupán néhány nappal azt követően tette, hogy ügyvédei felszólítást kaptak, hogy amennyiben rendelkezésükre áll ilyen jellegű videó, azt szolgáltassák be a hatóságoknak.

Az egyelőre nem derült ki, hogy az alkalmazottak végül törölték-e a kérdéses felvételeket.

Donald Trumpnak június 13-án kellett megjelennie a floridai szövetségi bíróságon, miután egy tavaly augusztusi házkutatás során az FBI több mint száz titkosított iratot talált a Mar-a-Lago nevű rezidenciáján.

A volt elnök ártatlannak vallotta magát, és az ügy kirobbanása óta ő és az ügyvédei számos magyarázattal álltak már elő:

  • Donald Trump még regnálása alatt feloldotta ezeknek az iratoknak a titkosítását.
  • Azért válogatta át az aktákat, mielőtt visszajuttatta volna egy részüket a hatóságokhoz, mert személyes holmikkal keveredtek a hivatalosak.
  • Egy Fox Newsnak interjúban Donald Trump hangsúlyozta, hogy az érintett dokumentumokat nem mutatta meg arra jogosulatlanoknak. Ezt azonban cáfolhatja egy közelmúltban nyilvánosságra hozott egy hangfelvétel. A mintegy kétperces hanganyagot a CNN szerint 2021 júliusában vették fel. Egy interjúból származik, amelyet Trump a volt kabinetfőnöke, Mark Meadows memoárján dolgozó embereknek adott. A hangfelvételen azt lehet hallani, hogy a volt államfő papírokat lapozgatva közli valakivel, „ezek szigorúan bizalmas dokumentumok”.