Leleplező hangfelvételt tett közzé a CNN, amelyen Donald Trump volt amerikai elnök papírokat lapozgatva közli valakivel,

„ezek szigorúan bizalmas dokumentumok”.

A mintegy kétperces hanganyagot a CNN szerint 2021 júliusában vették fel. Egy interjúból származik, amelyet Trump a volt kabinetfőnöke, Mark Meadows memoárján dolgozó embereknek adott. A BBC leszögezte, a felvétel hitelességét nem vizsgálták.

A volt államfőnek június 13-án kellett megjelennie a floridai szövetségi kerületi bíróság előtt a garázsában talált titkosított iratok miatt, amelyeket még elnökként vitt haza, és nem szolgáltatott vissza a levéltárnak.

Donald Trump ártatlannak vallotta magát, és az ügy kirobbanása óta ő és az ügyvédei számos magyarázattal álltak már elő:

  • A volt elnök még regnálása alatt feloldotta ezeknek az iratoknak a titkosítását.
  • Azért válogatta át az aktákat, mielőtt visszajuttatta volna egy részüket a hatóságokhoz, mert személyes holmikkal keveredtek a hivatalosak.
  • Egy Fox Newsnak interjúban Donald Trump hangsúlyozta, hogy az érintett dokumentumokat nem mutatta meg arra jogosulatlanoknak.

A most nyilvánosságra hozott felvételek azonban a volt elnök számos korábbi állítását cáfolják.

Van egy nagy halom papírom, ez a dolog most került elő. Nézze! Elnökként feloldhattam volna a titkosítást. Most már nem tehetem, tudja, de ez még mindig titok

– magyarázza a felvételen Donald Trump a beszélgetőpartnerének.

A Napi.hu-nak korábban nyilatkozó szakértő a vádirat alapján reális esélyt lát arra, hogy szabadságvesztést szabjanak ki büntetésül a volt elnökre. Szerinte „néhány év büntetés benne lehet a pakliban”, mellette pedig mellékbüntetésként pénzbírságot is kiszabhatnak a politikusra.