Megszűnt a fegyverropogás hangja, amely az Izrael és a Hamász közötti négy napos megállapodás kezdetét jelzi. A Gázában fogvatartott 13 nő és gyermek szabadon bocsátása a tervek szerint haladt, várhatóan összesen 50 túsz nyerheti vissza szabadságát a következő napokban – számolt be róla a CNN.

Az elsőként kiszabadult túszok között nem voltak amerikai állampolgárok, de Srettha Thavisin, Thaiföld miniszterelnöke megerősítette 12 thaiföldi állampolgár szabadon bocsátását. Az Izraeli Védelmi Erők a Vöröskereszt Nemzetközi Bizottságával együttműködve készültek a túszok fogadására.

Miért nem lehet két állam a mai Izrael területén?

Amikor ez a válság véget ér, kell, hogy legyen egy elképzelés arról, hogy mi következik, és véleményünk szerint ennek a kétállami megoldásnak kell lennie - mondta Joe Biden amerikai elnök. A béke legbiztosabb útja a kétállami megoldás - érvelt Rishi Sunak brit miniszterelnök is. Az elmúlt hetekben hasonló nyilatkozatot tett Emmanuel Macron francia elnök vagy az Európai Unió külügyi és biztonságpolitikai főképviselője, Joseph Borrell is. De mi is az a kétállami megoldás, amit Washingtontól Brüsszelig, Londontól Párizsig vezető hatalmak ennyire szorgalmaznak? És van-e reális esély ennek megvalósulására a jelenlegi konfliktus után? Bővebben --->