PortugáliábanDemokratikus Szövetség (AD) a szavazatok 29,5 százalékát, míg a Szocialista Párt (PS) a voksok 28,7 százalékát szerezte meg a hétfő hajnali, több mint 99 százalékos összesítés szerint. A jobboldali pártnak így legalább 79 mandátum, a szocialistáknak pedig 77 mandátum jut az új törvényhozásban. A külföldről beérkező szavazatok összeszámlálása miatt négy mandátum sorsa egyelőre bizonytalan.

Pedro Nuno Santos, a PS vezetője elismerte vereségét, az eredmény közzétételét követő nyilakozatában, és egyúttal kizárta, hogy pártja támogassa az AD általános adócsökkentést tartalmazó programját.

Az AD-t vezető Luís Montenegro – noha pártjának nincsen meg a kormányalakításhoz szükséges abszolút többsége – a győzelem bejelentését követően megismételte választási ígéretét, miszerint nem fognak koalícióra lépni a jobboldali populista Chega (Elég!) párttal. Reményét fejezte ki továbbá, hogy a PS és a Chega nem köt szövetséget annak érdekében, hogy „megakadályozza a portugálok által kívánt kormány megalakulását”.

Előretört a radikális jobboldal, és a mérleg nyelve lehet

Az öt évvel ezelőtt alakult, kampányában a korrupció felszámolását és a „mértéktelen bevándorlás” megszüntetését ígérő Chega parlamenti képviselete a választási eredmény alapján (legalább 48 képviselővel) több mint a négyszeresére duzzadt a 230 fős portugál törvényhozásban, ahol most a jobboldali erők kerültek többségbe.

A kormányalakítást megnehezíti, hogy az áthidalhatatlan politikai nézetkülönbségek miatt a portugálok lehetetlennek tartják az AD és a PS nagykoalícióját, miközben mindkét vezető párt határozottan elutasítja az együttműködést a Chegával, amely jelenleg a mérleg nyelve lehet.

Andre Ventura, a Chega vezetője szerint a vasárnapi szavazás egyértelműen megmutatta, hogy a portugálok az AD és a Chega közös kormányzását kívánják. A volt televíziós sportkommentátor korábban azt mondta, Montenegro lesz a felelős a politikai instabilitásért, ha az AD győzelme esetén továbbra is elutasítja a koalíciós tárgyalásokat pártjával.

António Costa miniszterelnök november 7-én mondott le, miután a hatóságok korrupció gyanúja miatt őrizetbe vették kabinetfőnökét. Marcelo Rebelo de Sousa államfő két nappal később kiírta az előrehozott parlamenti választásokat, a parlamentet január 15-én, a 2024-es költségvetés elfogadása után oszlatta fel.