A Henley & Partners tanácsadó cég indexe szerint Portugália továbbra is a világ legjobb aranyvízumát kínálja. A cég értékelése szerint a déli-európai ország megfizethető és magas életminőséget, valamint könnyű hozzáférést biztosít más európai országokhoz, illetve egyenes utat az uniós polgársághoz.

A Bloomberg ismertetése szerint a második helyen holtversenyben Ausztria és Görögország áll a rangsorban. 

Az európai programok továbbra is uralják a világ legkeresettebb befektetési migrációs programjainak első helyeit. Ezek a programok lehetővé teszik a részvételt a világ néhány vezető gazdaságában, és így csökkentik az országspecifikus volatilitásnak való kitettséget

– mondta a Henley & Partners vezérigazgatója, Juerg Steffen.

Az elmúlt időszakban egyre többen szólítanak fel az ehhez hasonló programok megszüntetésére, amelyek lehetővé teszik a külföldi befektetők számára, hogy egy kezdeti befizetéssel állandó tartózkodási helyhez jussanak egy országban, emellett sokak szerint az aranyvízumok hozzájárultak az ingatlanárak emelkedéséhez Lisszabonban és Athénban. Ennek következtében tavaly Portugália, míg idén februárban Görögország is korlátozta az elérhetőségüket.

A Henley & Partners szerint 2024-ben világszerte rekordszámú, 128 ezer vagyonos ember költözik új országba. Íme az általuk összeállított sorrend:

  1. Portugália
  2. Ausztria és Görögország
  3. Svájc
  4. Olaszország és az Egyesült Királyság
  5. Kanada és Spanyolország
  6. Luxembourg és az Egyesült Arab Emírségek
  7. Szingapúr
  8. Ausztrália

Életbe lépett az aranyvízum-törvény, új időszámítás kezdődik Magyarországon

Januártól Magyarország újult erővel száll be a harmadik országbeli befektetőkért folyó nemzetközi versenybe, életbe lépett az aranyvízum-törvény. A szakértők szerint ez a gyakorlatban annyit jelent, hogy hazánk megpróbál minél kedvezőbb gazdasági és jogi környezetet teremteni az érintett befektetésekhez.