Idén nyáron a helyi hatóságok a természeti kincsek megóvása érdekében korlátozzák, hogy hány ember léphet be a szicíliai és szardíniai partok strandjaira naponta.

Baunei, egy kis falu Kelet-Szardíniában már bevezette a korlátozást a látogatók számára vonatkozóan, idén nyáron pedig még tovább szigorítják az Orosei öbölre néző, 40 kilométer hosszú partvonal mentén fekvő legszebb strandokon napozók számát – írja a CNN.

Négy strand érintett:

  • a Cala dei Gabbiani és a Cala Biriala strandokon mostantól napi 300 látogató a felső határ,
  • a Cala Goloritze strandon napi 250 látogató,
  • a legnagyobb strandon, a Cala Mariolun pedig napi 700 főben limitálták a belépők számát.

Applikáción foglalhatnak helyet előre a strandolók

A gyalog vagy csónakkal megközelíthető Cala Goloritze látogatói hat eurós belépődíjjal számolhatnak.

A strandolóknak a Cuore di Sardegna (azaz Szardínia szíve) nevű alkalmazáson keresztül kell lefoglalniuk a helyüket a négy strandon legalább 72 órával a látogatás előtt. A Cala Goloritze belépődíját vagy online, vagy készpénzzel lehet fizetni a bejáratnál.

Ez a díj a helyi hatóságok szerint hozzájárul a felügyelet, a parkoló, valamint a strandon található ösvények és illemhelyek karbantartásának finanszírozásához.

Egyre csökken a balatoni szabadstrandok száma, mutatjuk, hol spórolhat súlyos pénzeket

Siófokon a 20-30 méter széles part mindenhol füves, a legtöbb részen nagy fák nyújtanak hűs árnyékot. A kiépített, lépcsős lejárókon megközelíthető vízpartot kisebb közökön, utcákon keresztül lehet megközelíteni a sétányról. Ezeknél a bejáratoknál működnek a büfék, mosdók, sportszer kölcsönzők. De – egyelőre – nemcsak Siófokon tudunk szabadstrandon fürdeni a Balatonban. Bővebben>>>