A német balközép szociáldemokraták (SPD) a volt kancellár, Gerhard Schröder előtt tisztelegnek a szülővárosában rendezett ünnepségen, annak ellenére, hogy heves viták alakultak ki a volt vezető oroszországi kapcsolatai miatt – számolt be róla a Politico.

Az SPD hannoveri fiókszervezete tiszteletadást fog tartani Schröder 60 éves párttagsága okán – mondta a lapnak a fiókszervezet ügyvezető igazgatója, Christoph Matterne. Hozzátette, hogy nem volt konszenzus a városi szintű ünnepség megtartásáról, ezért a rendezvényt a kerület szervezi. A párt rendezvénye október 27-én, Schröder 25 évvel ezelőtti kancellársága kezdetének évfordulóján lesz. Az időpontot az SPD és Schröder közötti telefonbeszélgetés után választották ki.

Kitűzővel és oklevéllel is kedveskednek Schrödernek

Az eseményen csak meghívott vendégek vehetnek részt. Az 50 résztvevő között lesznek Gerhard Schröder közeli barátai és kabinetjének egykori tagjai, akik megnézhetik majd, ahogy a volt kormányfő kitűzőt és oklevelet is kap.

Az egykori kancellár, aki márciusban túlélte az SPD-ből való kizárására tett kísérletet, Vlagyimir Putyin orosz elnökkel fenntartott baráti kapcsolatai és az orosz energetikai cégek igazgatótanácsi helyeinek birtoklása miatt került tűz alá az oroszok tavalyi februári invázióját követően.